RizVN Login

PIJTE VODO IN OSTANITE ZDRAVI

Je brezbarvna, brez okusa, nima vonja a je vseeno tako pomembna za normalno delovanje telesa, ja to je tekočina, ki ji rečemo voda. Premalo pozornosti se posveča uživanju vode, ki je vitalnega pomena v telesu, tako, da upam vam ta članek vsaj malo prikaže zakaj je pomembno uživanje vode.

Približno 60% celotne telesne teže predstavlja voda.
Nekatere njene zelo pomembne funkcije v telesu so:

- vzdrževanje primerne telesne temperature
- omogočanje prbl. 50% vseh kemičnih reakcij, ki se odvijajo v telesu
- transportiranje hranil, prebava, absorpcijski procesi, cirkulacija in izločanje odpadkov
- služi kot sklepna maz (sklepni lubrikant), možgansko-hrbtenična tekočina
- deloma je odgovorna tudi za prenos zvoka in svetlobe v ušesih in očeh


Povprečna dnevna izguba telesnih tekočin je prbl. 1 - 3 litre, ta pa se lahko vrši s potenjem, kemičnimi reakcijami, ki se odvijajo v telesu, dihanjem in izločanjem.
Pri 2% dehidraciji se sposobnosti telesa zmanjšajo za 12 – 15%, pri tem pa se poviša telesna temperatura in bitje srca.


* PIJTE VODO TUDI KADAR NE OBČUTITE ŽEJE *


vodaPri močnejši dehidraciji, katera je lahko posledica bruhanja, driske in ostalih obolenj, vnašanje vode ni pomebna samo z vidika ponovne napolnitve telesa s tekočino ampak tudi zaradi napolnitve telesa z minerali in elektroliti. Že zmerna aktivnost oz. vadba preko potenja povzroči izgubo telesnih tekočin in potrebo po elektrolitih.
Če telesu kadarkoli primanjkuje vode jo bo le ta dobil iz prej omenjenih rezerv in z vsem trudom poizkušal ohranjati primeren volumen krvi in telesno temperaturo. Dolgotrajen manjši vnos tekočine, uživanje večje količine soli ali pretirano uživanje diuretikov kot so kava, alkohol, ip., vse to so razlogi, ki lahko sprožijo vrsto hormonskih odzivov v telesu, ki za posledico skladiščijo odvečno tekočino za preživetje. Ko se vnos vode v telo poveča, pa je odziv tekočine, ki služi za preživetje telesa ravno obratno tako, da se primeren delež tekočin iz telesa izloči.
Neuravnovešenost telesnih tekočin lahko privede do metaboličnih motenj. Vse te potencialne bolezni oz. zdravstevne probleme se lahko enostavno zmanjša tako, da vsakodnevno zadostno pitje vode postane navada. Priporočljivo je piti vsaj 8 – 10 kozarcev vode dnevno.
Iz želodca v malo črevo se lahko vsakih 20 minut absorbira največ 200 – 300ml vode, zato jo je potrebno piti med in po vadbi, še posebej v vroči in vlažni zračni klimi. Najbolje je uživati hladno vodo, ker omogoča hitrejšo absorbcijo.
Med vadbo se je potrebno izogibati visokemu vnosu natrija, kajti v nasprotnem primeru visoka vsebnost natrija v krvi preko osmoze potegne vodo ven iz treniranih mišic. To lahko vodi do krčev in poveča možnost vročinske kapi in vročinske izčrpanosti.

Pri zelo intenzivnih in/ali dolgotrajnejših obremenitvah 90min in več pa se lahko uporabi tudi športne (izotonične) napitke kateri vsebujejo enostavne in kmpleksne sladkorje,vitamine in minerale, ki služijo za učinkovito hidracijo telesa. Paziti je potrebno, da vsebnost sladkorjev v pijači ni prevelika, ker ima lahko kot posledico motenje absorbcije tekočin v telesu. Ker je potenje pri ljudeh različno močno se mora temu prilagajati tudi vnos tekočine med vadbo.


TABELA: Izguba telesne tekočine in posledice

% Izgube teže na račun potenja
Posledica
2% slabša fizična sposobnost
4% 
izguba moči v mišicah
5% 
vročinska izčrpanost
7% 
halucinacije
10% vročinska kap


KAJ NAS NAREDI ŽEJNE?

Natrij je elektrolit, ki je odgovoren za retencijo tekočine in je ključen pri tem zakaj smo žejni. Čez dan postopoma izgubljamo tekočino iz telesa ali smo aktivni ali ne. Ta izguba je veliko bolj intenzivna med vadbo kot pa v mirovanju in med tem ko natrij ostane, se koncentracija njega v krvi poveča. Ko koncentracija doseže določeno raven se v možganih kjer je center za žejo sproži občutek žeje.
Ko pa se v telo vnese zadosti tekočine se koncentracija natrija razredči na sprejemnljivo raven in tako se izklopi center za žejo v možganih.

Če ste eden izmed tistih, ki vodi ne posveča nobene oz. premalo pozornosti priporočam, da postopoma povečujete količino dnevnega vnosa vode. Dajte svojemu telesu priložnost, da dobi potrebno količino vode ter se zadostno hidrira in zaživi.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih