RizVN Login

POSTAVITE SI CILJE

Po fitnesih trenira veliko ljudi, nekateri sledijo določenemu programu, drugi vadijo po trenutnem vzgibu, tretji pa pridejo na fitnes zgolj zaradi druženja in brez resnejših namenov narediti nekaj koristnega za svoje telo. Vsake toliko časa me kdo v fitnesu vpraša kaj, kako in katero mišico trenirati a ni malo primerov, ko kdo pristopi do mene in mi reče, da hodi na fitnes že 1 leto ali več in ni in ni željenih rezultatov. Ko vprašam, kakšne rezultate in kaj želi doseči, je odgovor velikokrat, da še sam-a ne ve kaj točno bi sploh rad-a. Problem tiči v tem, da si ljudje ne postavljajo ciljev v življenu naj si bo to v poslovnem, zasebnem, športnem,… podorčju in tako dobesedno brezglavo delajo stvari z malo ali brez učinka. V tem članku se bom osredotočil na to kako in zakaj si postaviti cilje za učinkovitejše treniranje in dosego rezultatov v fitnesu.

Da bi najbolje izkoristili visoko energetski potencial v fitnesu, si morate postavljati kratkoročne cilje, ki vas motivirajo za treniranje. Večina oseb, ki začnejo s treningi v fitnesu ima dobre namere in so polni motivacije ter delovnega zagona.
Na začetku je volje vedno dovolj in so vsi željni obiskovati fitnes ter se držati nekega strogega ali manj strogega programa vaj. V precej primerih pa se že v kratkem času začne kazati in izgubljati zanimanje za treniranje.
Izguba volje do treniranja je največkrat posledica razočaranja, osebni problemi, neugodno počutje, nestrpnost in neučakanost.

Eden izmed najboljših načinov, da se vzdržuje motivacija za samo vadbo je ravno postavljanje ciljev. Če imate jasen cilj vašega treniranja, boste lažje vztrajali pri vadbi. Seveda ima lahko vsak človek slab dan in se ne počuti pri volji za trening.
Bolezen, družinski problemi, slabo vreme,... lahko vplivajo na osebo kratkoročno in nekoliko znižajo motivacijo treninga. Vendar, če imate trdno določene cilje, ki so vam pomembni, je več verjetnosti, da se vrnete v dnevno rutino in ustaljen način treninranja kot, da bi preprosto prenehali s treniranjem.

Cilji pri vadbi v fitnesu so pogosto naslednji:
- Rad bi izgubil trebuh
- Rad bi bil velik
- Rad bi, da se mi vidijo trebušne mišice
- Rad bi bil močan
- Rad bi bil v formi
- Rad bi imel večje roke
- Rad bi bil izklesan
- … itn


Vsi ti ciji so dobri, vendar imajo eno skupno lastnost in sicer, da se jih ne da izmeriti.
Še ena pogosto uporabljena metoda postavljanja ciljev pa je uporaba tehtnice.
Cilji pri tej metodi se lahko glasijo:

- Izgubiti želim 20kg
- Pridobiti želim 15kg
- Izgubiti želim vsaj 8kg
- … itn

V tem primeru cilji vsebujejo merljive komponente, ki pa dajo zelo pogosto varljive rezultate zaradi različne telesne strukture posameznika. Npr. Izguba teže na tehtnici je lahko posledica izgube vode, glikogenskih zalog v mišicah, mišičnih vlaken in telesnih mačob. Česa od naštetega izgubimo več pa je zelo pomembno od tega, kako se lotimo sistema treninga in prehranjevanja.


Cilji morajo biti merljivi in dosegljivi. Cilji, ki ne izpolnjujejo obeh zahtev, niso specifični in pomembni. Nespecifične cilje je težko doseči, pri tem pa se neuspeh pokaže v obliki nezadovoljstva in razočaranja.

Poglejmo si vrste specifičnih ciljev bolj podrobno:


• Da se cilj lahko meri, mora vsebovati merske parametre:
Na primer, izgubiti 10 kilogramov v treh mesecih je merljivi cilj. Lahko se stehtate danes in še enkrat v treh mesecih, da vidite če ste izpolnili svoj cilj. Tehtnica bo merila izgubo teže. Drugi primeri merljivih ciljev vključujejo zmanšanje obsega pasu za 4 cm v enem mesecu ali pa zmanjšati eno številko oblačila v šestih tednih.
Nasprotje temu pa so cilji, ki niso merljivi. Tak cilj npr. bi lahko bil: želeti si, da dobro izgledate. To je subjektivno in se ne meri z nobenimi določenimi standardi. Tak cilj je obsojen na razočaranje.

• Da je cilj dosegljiv, mora biti realen:
Izgubiti 10 kilogramov v treh mesecih je dosegljiv cilj. Izgubiti 50 kilogramov v treh mesecih ni. Če cilj ni dosegljiv, lahko deluje na trenirano osebo nemotivirano in kontraproduktivno. Zaradi nedosegljivega cilja se lahko počutite kot, da je ves vaš trud zamanj. Bolje si je postaviti zmerne cilje, ki so v vašem dosegu. Doseganje zastavljenih ciljev vas motivira in daje zadovoljstvo ter vas spodbudi k novim ciljem.

Za okrepitev vaših ciljev in motivacijo na treningih, se lahko uporablja več različnih tehnik. Ena od takih tehnik je vizualizacija.
V mislih si je potrebno predstavljati celo telo od rok, nog, ramen, prsi,… itn. Ter v mislih dobiti podobo telesa kakršnega si želite. Potrebno je misliti o dobri formi, ali kako hodite po plaži v bikiniju ali kako v novi zapeljivi obleki očarate vse navzoče na zabavi
Naj bo vaša domišljija vaš notranji vir motivacije in namenoma si nikoli ne postavite ciljev kateri so že dosegljivi.


Če vam je domišljijo za motivacijo težko uporabljati, lahko poiščite eno vaših slik, kjer ste bili srečni in zadovoljni z izgledom ter jo pritrdite na vidno mesto kot je npr. hladilnik.
Normalno je, da čutite, da se spopadate in izgubljate perspektivo o vaših zmožnostih za uspeh. S tem, ko imate jasno sliko, boste utrdili idejo in potencial sami sebe se videti na pravi poti. Vsakič ko boste zagledali sliko, vas bo spomnila na vašo možnost, da taki lahko postanete.
Če boste sledili temu programu, se boste kmalu prekašali.
Na kratko premislite kaj vas motivira in uporabite to pri vašem treniranju. Resnično morate hrepeneti po nečem oz. si to želeti, da obdržite navdušenje dlje časa. Brez specifičnega cilja ne boste imeli razloga, da vložite dovolj potrebnega časa in energije za uresničitev ciljev.
Ko desežete cilj, si morate takoj postaviti nove cilje, ki zrcalijo vaše poslanstvo pri vadbi. To vas bo osredotočilo in dalo vnemo za treniranje. Seveda pa morate pregledati vaše cilje periodično, da preverite če so skladni z vašimi aktualnimi cilji. Pogosto boste spremenili vaše cilje, ko boste vadili. Preračunanje vašega položaja, vam lahko pomaga, da se obdržite na pravi poti.


ZAPISUJTE SI CILJE

Postavite in zapisujte si kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne cilje. Kratki cilji naj bi bili dosegljivi v 4 do 8 tednih, srednje dolgi cilji pa od 8 tednov do 6 mesecev. Dosegati uspehe kratkoročnih ciljev je bistvenega pomena, saj vas taki manjši uspehi naredijo bolj motivirane in željne po doseganju nadaljnih rezultatov na poti zastavljenih ciljev.
Dolgoročni cilji pa so tisti kateri se dosegajo v obdobju 6 mesecev do 1 leta ali tudi več.
Dolgoročni cilji se vam bodo na začetku zdeli nedosegljivi, kar je pričakovano, zato je potrebno izdelati kratkoročne cilje, ki so kratki koraki na poti k dologoročnim ciljem. Prav tako pa so pomembni srednji cilji, saj pomagajo pri lažji prebroditvi vrzeli med kratkimi in dolgimi cilji.
Za primer si lahko tukaj ogledate in uporabite obrazec za zapisovanje in spremljanje fitnes ciljev.


KAKO SI POSTAVITI CILJE?


Kratkoročni cilj
Odločite se kaj bi radi naredili.

S tem ciljem se preprosto odločite, da ste pomembni in da bo telesna aktivnost del vašega življenja. Dognali boste, da imate področja na telesu na katerih je potrebnih nekaj sprememb in, da boste v bistvu na tem tudi delali. Tu se odločite enkrat in za vselej, da daste vadbi priložnost in se ji tudi predate.


Srednjeročni cilj
Osredotočite se na dobro počutje in ne tako močno na rezultate.

Osredotočite se na to kako se počutite po vaših nekaj treningih, namesto, da posvečate pozornost na obseg pasu ali težo, ki jo lahko dvigujete na treningih,… itn. Se počutite bolj zdrave, bolj energične? Recite si: Trenutna sprememba na telesu ni dramatična,vendar pa se počutim bolje kot kdaj koli prej v zadnjih nekaj letih, zato bom vztrajal pri vadbi, dokler ne bom izgledal tako dobro kot se počutim dobro.

Večkrat si ponovite naslednje besede: Počutil se bom bolje, imel bom več energije, nadaljeval bom s programom vadbe.
Če se fokusirate na pomanjkanje rezultatov vam to ne bo prav nič koristilo in bo vodilo do negativnih idej o tem kje ste obtičali prav tako pa ne bo prispevalo k vsesplošnemu razpoloženju.


Dolgoročni cilj
Je glavni cilj,… kjer odkrijete vaš idealen izgled in postavo.

Osredotočite se na vašo postavo in ne toliko na to koliko teže izgubljate. Vaš cilj je imeti čvrste in oblikovane mišice in imeti telo, ki se lepše prilega oblekam oz. z manjšo konfekcijsko št.. Cilj je biti zdrav, energičen, vitalen in se izogibati slabim prehrambenim navadam,…


ZAKLJUČEK

Vzemite si nekaj časa za premislek, kaj želite doseči s fitnes vadbo ali katero koli drugo vam priljubljeno vadbo in si postavite realne cilje, za katere bo potrebno vložiti nekaj truda in dela.
Verjemite mi, ko dosežete zastavljeni cilj se elan, motivacija in volja po novih uspehih še dodatno ojačata in vse prepreke in napori, ki ste jih dali skozi gredo kmalu v pozabo.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih