RizVN Login

STRADANJE IN IZGUBA TELESNE TEŽE

Večina ljudi se želi odvečnih kilogramov znebiti na najhitrejši možen način , to je jasno. Nekateri pa pri tem uberejo zelo nezdrave in celo zdravju škodljive bližnjice. Stradanje je ena izmed njih, saj je izguba teže zelo hitra in enostavna. To početje ne more biti alternativa zdravim prehranskim navadam, prav tako pa dolgoročno ne prinese želene izgube teže. Ne glede na to, ali izpuščate obroke čez dan ali stradate, telesu ne dovajate potrebnih hranil, ki so za njegovo nemoteno delovanje še kako potrebni. Na ta način sebi in svojemu telesu delate veliko več škode, kot če bi le spremenili svoje prehranjevalne navade in se več ukvarjali s športom ter tako do želene teže prišli na zdrav način.

Če med daljšimi obdobji stradanja telesa ne oskrbimo z zadostno količino beljakovin in mikrohranil, lahko pride do naslednjih negativnih posledic:

- Oslabljen imunski sistem,
- povečana možnost nastanka infekcij,
- zelo nizka življenjska energija,
- nepravilen razvoj telesa,
- slaba rodnost,
- slab spanec,
- depresija,
- nervoza,
- izguba puste telesne teže (mišic),
- upočasnjen metabolizem,
- …


Zdrave prehranjevalne navade so nujno potrebne za ohranjanje hitre presnove. Presnova skrbi, da naše telo dobi dovolj energije, in ravno od njene hitrosti je odvisno, kako uspešno se bodo krčile odvečne maščobne zaloge.
Mišice so metabolično aktivna tkiva in za lastno vzdrževanje potrebujejo določeno število kalorij. Torej, več mišic imamo, več kalorij porabimo tako v času telesne  aktivnosti, kot tudi medtem ko počivamo. Če izgubljamo mišično maso, se niža potreba dnevnega vnosa kalorij, naš metabolizem pa se upočasni.
O dieti s stradanjem govorimo takrat, kadar je vnos hrane manjši od 800 kalorij na dan. V prvih nekaj dneh je padec teže na račun glikogena in vode v telesu v velik. Če pa se stradanje nadaljuje dlje časa, se izguba teže zaustavi. Metabolizem se lahko upočasni do te mere, da telo zaloge maščob začne skladiščiti, namesto da bi jih porabljalo.
Z zelo nizkim kaloričnim vnosom hrane se telo začne braniti tako, da upočasni tudi ostale procese v telesu. Zaradi izgube telesnih tekočin pride do dehidracije in neuravnovešenega stanja elektrolitov, posledica pa so mišični krči. Če v takem primeru ustrezno ne ukrepamo, lahko pride celo do srčne aritmije in zastoja srca.
Zaradi stradanja in podhranjenosti se lahko pojavijo celo duševne motnje, kot so depresija, anksioznost, jeza in razdražljivost. Tovrstna stanja nas zelo izčrpajo, smo utrujeni, razvije pa se lahko tudi hujša oblika depresije. Depresija nas lahko od stradanja privede do druge skrajnosti: Začnemo se prenajedati in tako blažiti depresijo.

stradanje


Dolgotrajno stradanje naše telo izčrpa. Primanjkuje nam energije, gibi se nam upočasnijo in nismo več zmožni redno trenirati. Vse to vodi k upočasnitvi metabolizma in manjši porabi kalorij. Zaradi duševne izčrpanosti so naši naravni odzivi počasnejši, smo zmedeni in nezbrani.

Ko s stradanjem prenehate in v telo začnete vnašati normalne količine hranil, se bodo vsi izgubljeni kilogrami zelo hitro vrnili, velika verjetnost pa je, da celo pridobite še kak kilogram več. Če ste izgubili precej mišične mase, bo izguba telesne teže v prihodnje še težja. Mišice lahko nazaj pridobite s pomočjo vadbe, ta proces pa je na žalost precej dolgotrajen.

Zniževanje kaloričnega vnos hrane je eden od načinov za izgubo telesne teže in ga ne smemo enačiti s stradanjem. Problem nastane, kadar se meja kaloričnega vnosa iz beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob tako močno zniža, da pride do stanja stradanja. Vaše telo za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje potrebuje vsa tri našteta makrohranila in vedite, da omejevanje vnosa kateregakoli hranila ni prava (še manj pa ne zdrava) odločitev.    

Če se želite trajno znebiti odvečnih kilogramov, vam polagam na srce, da se tega lotite z glavo. Predlagam vam, da usvojite zdrav način prehranjevanja in ga potem tudi obdržite. Prav tako morate skrbeti tudi za hitrost vašega metabolizma, saj bo le tako vaše telo kalorije učinkovito porabljalo, ne pa jih skladiščilo.
To lahko dosežete z naslednjimi osnovnimi ukrepi:

- Čez dan uživajte več zdravih in uravnoteženih obrokov,
- uživajte zdrave prigrizke,
- vnos hrane prilagodite glede na aktivnost čez dan,
- pijte zadostno količino vode,
- izvajajte treninge za moč,
- izvajajte aerobne treninge,
- bodite pozitivni,
- živite čim manj stresno življenje.


KONEC

Med stradanjem lahko na hitro izgubite nekaj kilogramov telesne teže. Vedite, da se je za zdravo in energije polno življenje potrebno prehranjevati pametno, skrbeti za ustrezno količino živil in jih med seboj pravilno kombinirati. Telo jih bo s pridom predelovalo in izkoristilo, vi pa boste za vašo skrb in odgovoren odnos do vašega telesa bogato nagrajeni.
Ko pa zdrave prehranjevalne navade združite še z vadbo, ki je vam pisana na kožo, pa je pot do vaše sanjske postave le še vprašanje časa.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih