RizVN Login

TENIŠKA ŽOGICA – PREPROST, A ZELO UČINKOVIT MASAŽNI PRIPOMOČEK

ZOGICE
Masaža stopal je zelo učinkovita in sproščujoča. To vemo vsi, ki smo jo že kdaj poizkusili. Za vsakodnevni obisk masažnega salona, kjer bi si privoščili sproščujočo masažo stopal, pa ima čas le malokdo. Mnogo lažje pa si vzamemo 2 – 3  minute časa in si stopala zmasiramo kar sami. Masaža že po nekaj minutah sprosti napete mišice, hkrati pa blagodejno vpliva tudi na naše splošno počutje.

Kratko, a učinkovito masažo stopal si lahko privoščimo:

- kar med delovnim časom v pisarni, ko smo napeti in potrebujemo malo sprostitve,
- po končanem napornem delavniku, zlasti če je delo, ki ga opravljamo, pretežno stoječe,
- po naporni vadbi oz. športni aktivnosti (tek, hoja, …)
- kot del priprave in mobilizacije pred pričetkom glavnega dela treninga,
- kjerkoli, če nam le prostor in čas to omogočata (ob gledanju televizije, na počitnicah, …).

KAKO SI LAHKO POMAGAMO?

V vseh zgoraj omenjenih primerih velja, da si stopala lahko zmasiramo v sedečem ali stoječem položaju. Pod stopalo namestimo tenis žogico in nanjo pritisnemo z določeno silo. Če v sedečem položaju s stopalom ne morete ustvariti dovolj velikega pritiska na žogico, to storite stoje.
Stopalo zmasiramo tako, da z žogico raziščemo celotno stopalo od zunanjega do notranjega roba ter predel pete in prstov. Kjer začutimo izrazito bolečino, se za nekaj trenutkov ustavimo in tam z masažo vztrajamo nekoliko dlje. Bolečina pri tem zna biti zelo močno in neprijetna. Svetujem vam, da na bolečem predelu vztrajate le toliko časa, kolikor bolečino še lahko prenašate. Močna bolečina nam da jasno vedeti, da je masaži primerno posvetiti vsaj nekaj dni v tednu. Tako bosta njen namen in učinkovitost kar najboljša.

MASAZA_S_ZOGICO


Če pa je masaža s tenis žogico skorajda neboleča ali celo neboleča, pa si lahko pomagate s tršimi žogicami, kot so na primer žogica za golf, nekatere trde gumijaste žogice, baseball žogica, …


KAJ PA, ČE NIMAMO ŽOGICE?

Kadar žogice nimate pri sebi, pa si lahko pomagate tudi nekoliko drugače.
Če opravljate ogrevalne dinamične vaje in mobilizacijo pred glavnim delom treninga, pa si stopala lahko zmasirate tudi z okroglo palico oz. drogom za uteži.
Palico položimo na tla in stopalo pritiskamo s silo navzdol ter ga tako masiramo po celi površini.

MASAZA_S_PALICO


MASAŽA PRED TRENINGOM

Masaža stopal pred treningom je še posebej priporočljiva zlasti takrat, kadar treniramo mišice spodnjega dela telesa. Nikoli pa ne bo nič narobe, če si stopala zmasiramo tudi kadar nimamo namena trenirati mišic spodnjega dela telesa. Mišice so obdane z mišično ovojnico (fascia), ki je navadno precej zategnjena. Z masažo stopal sprostimo ovojnico na spodnji strani stopal, prav tako pa izboljšamo mobilnost kolena.
Da se prepričamo, ali to zares učinkuje, pa pred in po masaži naredimo test.
Test pred masažo naredimo tako, da stopimo skupaj in naredimo predklon.

TEST


Zapomnimo si, do kam smo naredili predklon in kako nas v zadnjem predelu noge zategujejo mišice. Nato naredimo masažo le z enim stopalom, za kar potrebujemo od 30 do 90 sekund. Test ponovimo in opazili bomo, da je noga, kjer smo zmasirali stopalo, gibljivejša. Prav tako v zadnjem predelu te noge ne čutimo več neprijetne zategnjenosti in bolečine, pa tudi naš predklon je bolj globok.

TEST_1


Z masažo stopal pa poleg vsega poskrbimo še za:

- Boljše ravnotežje,
- manjšo možnost poškodb,
- okretnejše noge,
- lajšanje bolečih in vnetih mišic,
- boljšo cirkulacijo,
- sproščanje mišično-prožilnih točk,
- boljše splošno počutje,
- …

KONEC


Kot vidite, tenis žogice niso primerne zgolj za igranje tenisa. Lahko so zelo učinkovit, praktičen in poceni pripomoček, ki vam s pravilno uporabo lahko prepreči marsikatero poškodbo. Tovrstna masaža lahko zelo hitro izboljša težave z obolelimi stopali in sprošča živčno napetost. Žogico lahko uporabimo še za masiranje in sproščanje ostalih mišic, a v tem članku sem vam želel predstaviti zgolj masiranje stopal in vse prednosti, ki vam jih le-to prinaša.
Če imate možnost, poskusite eno od zgoraj prikazanih masaž. Z gotovostjo lahko trdim, da boste pozitivne rezultate opazili že v zgolj 30 do 60 sekundah masaže.

Na posnetkih: osebni trener Boštjan Šifrer


Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih