RizVN Login

PROČ S SLABIMI NAVADAMI

HOW
Energija, najsi bo dobra ali slaba, v veliki meri izhaja iz navad, ki si jih ustvarimo sami. Na energijsko ravnovesje torej  vplivajo naše navade, ki jih ustvarimo okoli gibanja, hrane in medosebnih odnosov.
Nekatere izmed teh navad na nas delujejo tako, da nam zvišujejo energijo, med tem ko lahko druge delujejo ravno nasprotno. Tukaj pa se pojavlja vprašanje, katera navada ima na nas pozitiven/negativen vpliv?
Kadar znamo odgovoriti na to vprašanje, smo lahko že zelo blizu rešitvi problema.
Mnogi, ki poznamo odgovor na taka vprašanja, se zavedamo vpliva navad, ki ga imajo  na naše energijsko ravnovesje in zdravje.
Najtežji oz. največji problem pri tem je narediti odločilni korak, in sicer zamenjati slabe navade z dobrimi.
KAJ JE NAVADA?


Navada je opredeljena kot nagnjenost oz. stremljenje k določeni obliki delovanja, ki jo pridobimo z njenim ponavljanjem. To pomeni, da se z dobrimi ali slabimi navadami ne rodimo, temveč da po večkratnem ponavljanju določenega delovanja postane zadeva podobna nagonu. Tako vedenje se po daljšem obdobju v našem umu in telesu okrepi tako močno, da se spremeni v našo drugo naravo.

Delo osebnega trenerja mi omogoča stike z mnogimi ljudmi, ki imajo takšne in drugačne probleme pri doseganju ciljev.  Med njimi so tudi taki, ki so nevede razvili napačno vedenje oz. navado, ki jih nikoli ne pripelje niti blizu zastavljenih ciljev.
Dober primer tega bi bila lahko oseba, ki se venomer poslužuje diet in tako skače iz ene skrajnosti v drugo. Nekaj tednov se zelo strogo drži stroge diete, nato se preprosto vda in zopet prične jesti vso razpoložljivo hrano. Čez čas zopet prične z drugo strogo dieto, na kateri lahko zdrži le nekaj časa. Tako se nenehno vrti v začaranem krogu misleč, da bo slej ko prej le prišla do zastavljenega cilja pri izgubi odvečne telesne teže.Vam je tako početje znano? S takimi primeri se pri svojem delu srečujem praktično vsak dan. Dober trener prepozna tovrstno težavo in zna stranki pomagati in ji ravno zaradi tega ne bo ponovno priporočil stroge diete, ampak se bo posvetil postopnemu in sistematičnemu reševanju problema, ki izhaja iz njenih slabih navad.
Ponavljanje slabih navad je pogosto močnejše od našega primarnega namena in nas na poti do želenega cilja le ovira. Čeprav oseba iz zgornjega primera verjame, da jo tako početje na nek način krepi in počasi pelje do cilja, se s tem kvečjemu slepi. Tako početje krepi nepravilno ravnanje, ki se počasi razvija v njeno drugo naravo.


KAJ JE SLABA NAVADA?


Slaba navada je vsaka navada, ki nam ne koristi v pozitivnem smislu. Slaba navada je tudi nenehno ponavljanje nečesa na napačen način.
Zavedati se moramo, da če želimo spremeniti navado, ki na nas delujejo slabo, moramo narediti kaj več od zbiranja informacij o tem, kaj je slabo in kaj ne. Čaka nas precej več dela.

Pa si poglejmo nekaj slabih razvad/navad, ki lahko vplivajo na doseganje ciljev in se lahko pojavljajo pri nas, ki nam zdrav življenja, telesna vadba in prehranjevanje niso tuji.

MOTNJE

To je lahko telefonski klic med treningom, ki lahko trajajo tudi dalj časa.
Dolgi pogovori med pavzami na treningu.
Več ko je takih in podobnih motenj na treningu, manjše so možnosti za doseganje želenega uspeha na treningih.

IZGOVORI

Izgovori so ena izmed najslabših navad. Kadar se nam ne da trenirati, se ne prehranjujemo zdravo in bi radi opravičili neuspeh pred seboj, si lahko izmislimo nešteto izgovorov:
- če nebi imel take genetike, bi …
- če bi službi delal manj, bi lahko …
- če nebi imel toliko obveznosti, bi si lahko pripravil zdrav obrok
- če bi imel …bi lahko
- če, … če, … če, ... itn.

So vam taki izgovori znani? Ste jih tudi sami že kdaj uporabili? Zagotovo jih je že vsak od nas. Zavedati pa se moramo, da so to zgolj opravičila/izgovori, s katerimi malce izboljšamo svoje trenutno počutje. Resnica boli, a s takimi izgovori slepimo le sami sebe.
Prav vsi se moramo truditi in se takega početja začeti zavedati in ga odpraviti, saj lahko v nasprotnem primeru naše življenje postane en sam velik izgovor.


NEPOTREBNO TRATENJE ENERGIJE

Sem spada tratenje energije za vse tisto, nad čimer nimamo nadzora oziroma nadzor imamo, a vzrok za vse izhaja prav iz katere od naših slabih navad.
Če nadaljujem s primerom iz fitnesa, lahko kot nepotrebno tratenje energije navedem primer, ko nekdo vsak dan obiskuje fitnes, kjer opravlja dolgotrajno nizko intenzivno aerobno vadbo. Vse to v dobri veri, da se bo le tako znebil odvečne maščobe.
Kot nam jasno kaže zgornji primer, ima lahko človek najboljše namene, trdo dela in je discipliniran ter v delo vlaga veliko svojega časa. Taka oseba se tudi visoko spoštuje in je pozitivno naravnana. Pogosto verjame, da dela vse tako kot je treba in da uspeh ne bo izostal.
Dejstvo je, da oseba s takim dejanjem zgolj utrjuje slabe navade in si tako le škoduje. Ko torej pri sebi odkrijete slabo navado ali vam jo v tem primeru pomaga odkriti/razkriti vaš trener, storite vse, da se je znebite.


ZAMENJAJTE SLABE NAVADE Z DOBRIMI


Izberete lahko katerokoli slabo navado, ki je nezdrava, vam povzroča slabo energijsko ravnovesje in ste se je v preteklosti že poskusili znebiti. Lahko je to prenehanje kajenja, prenajedanja z vašimi najljubšimi čokoladnimi piškoti ali prenehanje z neskončnimi dolgotrajnimi nizkointenzivnimi treningi. Slednje je sicer že bolj domena trenerja, ki vam mora pri tem pravilno in sistematično priskočiti na pomoč.
Verjetno mi ni potrebno omenjati, da lahko vse te slabe navade pustijo posledice na vašem telesnem, čustvenem in konec koncev tudi finančnemu zdravju.
Vsemu temu dodajte še stopnjo stresa, ki ga doživljate in na koncu dobite »zmagovalno« kombinacijo za nenehno pomanjkanje življenjske energije.


STOPNICE_USPEHA
Za učinkovito spremembo slabih navad morate storiti tri stvari, in sicer:

1. Opredeliti vaše razloge za spremembo.
2. Prepoznati, kaj povzroča tako vedenje oz. početje.
3. Odločiti se za spremembo in jo tudi izpeljati.  

Vsak začetek je težak in s tem imam v mislih tudi spremembe slabih navad, ki pa so s pravilnim načrtom povsem izvedljive. Pričnete lahko z naslednjimi koraki:


PRIPRAVITE SE NA SPREMEMBE

Preden se odločite, da boste prenehali kaditi cigarete, najprej iz jedilnika odstranite enostavne sladkorje. Lahko pričnete nadzorovati porabo financ.
Na list papirja napišite vse razloge, s katerimi želite spremeniti svoje vedenje. Seznam dopolnjujte in naj se veča, pri tem pa poskrbite, da ga boste pogosto prebirali. Načrtujte način dela, ki naj bo nekoliko drugačen od že utečenega. S tem boste zamenjali položaj, izkušnje in občutke, ki običajno sprožijo hrepenenje in ponavljanje utečenih slabih navad.


OSREDOTOČITE SE NA ENO NAVADO

Ko želite spremeniti slabe navade, se vsaj za 3 tedne osredotočite le na eno navado. Kot pri vsakem cilju se zavežite, da boste to storili. Sami sebi se najbolje zavežete tako, da si spremembo, ki jo želite storiti, napišete na list papirja in prav tako je dobro, da to poveste tudi svojim prijateljem in bližnjim. Podpora okolice je namreč nadvse pomembna.
Ko boste dosegli želeni rezultat, se zanj tudi nagradite. A če ste se na primer nekaj tednov zdravo prehranjevali, naj nagrada po vsem tem ne bo dvodnevno »nažiranje« z vso razpoložljivo slabo hrano. Nagradite se z obiskom masaže, savne ali čim podobnim. Tako se boste slabe navade mnogo lažje znebili in tudi občutek zadovoljstva bo neprimerno večji. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro spet pričnete vrteti v začaranem krogu.

ZAPISKI


NAJPREJ SE LOTITE MANJ ZAHTEVNIH SLABIH NAVAD

Vsaka sprememba navad, ki se jo lotite, je lahko zahtevna. Če je potrebno, pričnite z bolj enostavnimi. To so lahko enostavne navade, kot je na primer dolgotrajno jutranje vstajanje z dremežem,  ki vas vsake nekaj minut opozarja, da je čas za začetek dneva. Če pričnete dan tako, da po alarmu takoj vstanete in niste čemerni ter se veselite novega dne, boste hitro opazili spremembo na bolje. Te spremembe se bodo hitro opazile v večji energiji in produktivnosti zjutraj in čez dan.
Lahko pa je slaba navada vsakodnevno gledanje televizije tudi več ur skupaj. Postopoma zamenjajte čas za gledanje televizije z branjem dobre knjige, igranjem z otroki ali druženjem s prijatelji. Če boste zamenjali slabo navado z dobro, boste imeli več energije in volje za spremembo ostalih slabih navad.
Pričnite z malimi spremembami in tako se boste lažje lotili tudi tistih bolj zahtevnih.


BODITE POTRPEŽLJIVI

Včasih lahko že z zelo malo potrpežljivosti naredite velik korak k pozitivnim spremembam.
Kadar ste pod stresom in vas zagrabi nenadna želja po zaužitju sladoleda, piškotov in podobne »slabe« hrane in veste, da se boste po tem energijsko počutili še slabše, bodite potrpežljivi. Takrat raje pojdite na kratek sprehod, pokličite prijatelja ali svojega osebnega trenerja, ki vas podpira, pojdite pod osvežilno prho ali storite karkoli drugega, da se le zamotite za kratek čas. Taka nenadna hrepenenja hitro pridejo in prav tako tudi minejo. Bodite potrpežljivi, zamotite se z nečim, kar ni v povezavi s slabo navado iz preteklosti in po približno 15 minutah vas bo hrepenenje minilo.KONEC


Dobro zastavljen načrt vam lahko pomaga, da se boste lahko učinkovito spoprijeli s slabimi navadami in se jih postopoma tudi znebili.
Kadar bodo prišli trenutki, ko boste v precepu med slabo in dobro navado, se spomnite, kaj bo za vas bolje in da ste za vse odgovorni le vi sami. Pogosteje ko se boste pravilno odločili, bolje se boste počutili. Tako bo tudi podzavest imela vse manjši vpliv na vaše odločitve.
Ne pozabite, da ste načrt za napad nad slabe navade naredili z razlogom. Tako boste navade, ki vam črpajo energijo, zamenjali z navadami, zaradi katerih boste imeli več energije, bolj boste produktivni, samozavestni in vaš pogled na svet bo neprimerno bolj pozitiven. Načrt si zapišite in ga večkrat preberite, če je potrebno, tudi naglas.

Vir:
Rick Pinto: Izberite uspehLeave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih