RizVN Login

REGENERACIJA IN RAZBREMENITEV – 1. del

RDECI_KRIZ
Nenehen občutek utrujenosti, razdražljivost, bolečine v mišicah, izguba motivacije in apetita, težave s spanjem, slabi rezultati treniranja. Vse to so znaki, ki jasno kažejo na to, da se celotnega procesa treniranja ne lotevamo prav. Želenih rezultatov žal tako ne boste nikoli dosegli. Vsi prej našteti znaki namreč jasno kažejo na to, da je telo v fazi pretreniranosti. Več o tem si lahko preberete v članku z naslovom Pretreniranost.

Pretreniranosti se lahko izognemo tako, da se pravilno lotimo procesa regeneracije. Čeprav regeneracija predstavlja izjemno pomemben del treninga, jo številni športni navdušenci popolnoma zapostavljajo.
Veliko ljudi trenira nekajkrat tedensko in na treningih resnično dajo vse od sebe, druge dni pa preživijo v popolnem brezdelju. Prav je, da se na treningu potrudite po svojih najboljših močeh, prav tako pa je pomembno tudi to, kako preživite čas izven fitnesa.
Na treningu z utežmi zelo obremenjujete svoje mišice, sklepe, kosti, tetive, itd. Pri večini do slabe obnove mišičnega tkiva in celic po napornem treningu pride ravno zato, ker si ne vzamejo dovolj kvalitetnega časa za regeneracijo ali pa ne vedo, kako se tega pravzaprav lotiti. A regeneracija je izjemno pomemben del treninga, verjetno bolj, kot se marsikdo od vas zaveda.Regeneracija je lahko aktivna ali pasivna. Dnevi, ko ne treniramo, so namenjeni počitku od težkih in napornih treningov. Med aktivno regeneracijo se posvečajte športni aktivnosti, ki vam je v veselje in v kateri uživate (tenis, kolesarjenje, košarka, hoja v hribe, …), a ki za vaše telo ni tako stresna kot je naporen trening z utežmi.
Tudi pasivni regeneraciji moramo nameniti dovolj pozornosti in si v tem času privoščiti masažo, oditi v savno ali meditirati.

Oba dela, tako aktivni kot pasivni, sta v obdobju regeneracije enako pomembna. Tako telesu omogočimo, da se bo zares dobro obnovilo, naš napredek na treningih pa bo zares dober.
Pri aktivnem počitku moramo biti zelo pozorni na to, da telesa ne obremenjujemo preveč in ga ne izpostavljamo prevelikemu stresu. Kaj hitro lahko namreč aktivni počitek doseže ravno nasprotni učinek – telo je izčrpano in brez energije.  


Nekateri uspešnost (oziroma neuspešnost) treninga merijo izključno po bolečini v mišicah, ki jo občutijo v dneh po treningih. Bolečina je nekoliko bolj izrazita in nekaj popolnoma normalnega predvsem takrat, ko začnemo z novim programom treninga. A če je naše telo po vsakem treningu razbolelo in naslednjega treninga ne moremo dobro opraviti, pa se moramo vprašati, ali je naše početje še smiselno in tudi učinkovito.


REGENERACIJA ima bistveno vlogo za doseganje ciljev, saj je od nje odvisno,  ali bo zastavljen cilj kdaj dosežen ali ne.


Če na dneve, ki so namenjeni regeneraciji, le posedate pred televizijo ali računalnikom, vaše telo miruje. Če bi to popolno pasivnost raje zamenjali za neko telesno dejavnost, bi pospešili krvni obtok po telesu. Ravno ta cirkulacija krvi je z vidika aktivne – pasivne pavze pomembna, saj poveča dotok hranil v mišice in pospeši proces regeneracije. Bodimo torej vsaj nekoliko aktivni, saj bomo tako povečali obtok hranil po telesu in aktivirali živčni sistem in mišice. A v času aktivnega počitka telesa ne smemo tako močno obremenjevati kot na treningih. Pravilna regeneracija je zares nujna za hitro in učinkovito okrevanje po treningih.


Na proces regeneracije lahko enostavno in zelo učinkovito vplivamo z zadostno količino kvalitetnega spanja, ustreznim prehranjevanjem in zmanjšanjem uživanja alkohola.


Do neke vrste regeneracije prihaja že med samim treningom. S tem mislim na pavze na treningu, ki jih imamo med vajami in serijami. Nekateri krajšajo pavzo na treningih zato, da bi ga hitreje končali in čim prej odšli iz telovadnice. Poudarjam, da dolžina pavze med vajami oziroma serijami ni brez pomena. Ko spreminjamo dolžino pavze, hkrati spreminjamo trening oziroma njegov namen. S skrajševanjem pavze lahko precej vplivamo tudi na regeneracijo, tako med treningom, kot tudi po njem.

Namen regeneracije je razbremenitev in okrevanje telesa od vseh aktivnosti, tako fizičnih kot mentalnih. Ni ga junaka, ki bi bil lahko na vseh področjih življenja ves čas 100 % učinkovit in uspešen. Zato se regeneracije in okrevanja lotevajte na dnevni, mesečni in letni ravni ter na čim več področjih življenja.

Kot osebni trener imam veliko stikov s posamezniki, ki želijo preoblikovati telo. Pogosto poslušam, da kljub vsemu vloženemu trudu ne dosegajo želenih rezultatov. Takrat jih začnem spraševati o intenzivnosti treningov, njihovi pogostosti in dolžini. Na ta vprašanja znajo vsi odgovoriti. Ko pa se dotaknem treningov za razbremenitev, pa večina sploh ne ve, kakšni treningi to so in čemu so sploh namenjeni. Prav zato bom drugi del članka posvetil prav razbremenitvi.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih