RizVN Login

SO ZDRAVILA RES VEDNO PRAVA POT PRI PREMAGOVANJU BOLEZNI?

ZDRAVILA

Pred časom sem bil s prijateljem v mestu na pijači in med najinim druženjem dobil zares dobro idejo za krajši prispevek. S prijateljem sva prav prijetno kramljala o različnih temah. Dotaknila sva se tudi področja prehranjevanja in bolezni, ki so posledica slabih prehranskih navad. Ker vem, da se prijatelj prehranjuje zelo slabo, sem ga med pogovorom vprašal, kaj bi storil, če bi doživel srčni napad. Odgovoril je: »Obiskal bi zdravnika, ki bi mi predpisal zdravila, da bi mi pomagala pri zniževanju holesterola …«. Na žalost je tak scenarij zelo pogost. Najlažje je obiskati zdravnika in dobiti recept za zdravila. Kaj pa sprememba načina življenja in prehrane? Tega se na žalost loti malo ljudi.


Bolezni sodobnega časa (srčno-žilne bolezni, diabetes, …) nastanejo predvsem zaradi uživanja slabe hrane oziroma slabih prehranskih navad večine populacije. Ko vas »napade« ena od mnogih bolezni sodobnega časa, seveda najprej obiščete zdravnika. Vzemimo izmišljen primer, ki pa je v praksi še kako resničen. Zaradi dolgoletnega slabega načina prehranjevanja doživite srčni napad. Obiščete zdravnika, ki vam svetuje, da spremenite prehranske navade. Svetuje vam, da hrano, bogato z mesom, cvrtjem, siri in sladicami, opustite in jo raje zamenjate z nepredelanimi živili. Seveda se vsak zdravnik zaveda, da se ljudje težko odločijo za spremembe, še posebej če gre za spremembe prehranjevalnih navad, ki so pri večini močno zakoreninjene. Večina zdravnikov se reševanja težave potem loti na drugačen način: Preprosto napiše recept za določeno zdravilo. Težava rešena! Pa je res tako? Seveda je lažje napisati recept za zdravila, ki znižujejo holesterol ali krvni pritisk, kot pa se soočiti z bolnikovimi slabimi prehranskimi navadami in poiskati primeren način, kako mu zdrave navade na karseda primeren način približati in mu jih pomagati usvojiti.
.

Če je bolezen posledica slabih prehranskih navad, je jemanje zdravil resen problem.
Zdravila lahko sicer omilijo nekatere bolezenske znake, ki so pogosto vzrok slabih/napačnih vzorcev prehranjevanja, to pa je tudi vse. Z jemanjem določenega zdravila navadno nadzorujemo le eno zdravstveno težavo. Pri jemanju zdravil so najbolj skrb vzbujajoči njihovi negativni stranski učinki – eno samo zdravilo jih ima lahko cel kup.

Vedite, da jemanje zdravil le »maskira« posledice slabega načina prehranjevanja, nikoli pa ne odpravi vzrokov bolezni. Bolj zdrav način prehranjevanja je preprosta rešitev, s katero lahko odpravite vzroke prenekatere bolezni. Mnogi se tega žal začno zavedati šele, ko je že prepozno.


Zdravila v veliko primerih sploh niso potrebna. Pogosto namreč le na videz izboljšajo zdravstveno stanje posameznika. Spremembe prehranskih navad pa lahko naredijo
čudeže – že z majhnimi koraki lahko izboljšamo številne rizične dejavnike, česar pa eno samo zdravilo ne more storiti.
Zdrava in uravnotežena prehrana je pogosto najbolj učinkovito in varno zdravilo. Če ste postavljeni pred dejstvo, ali izbrati zdravila ali bolj zdrav način prehranjevanja, vam toplo svetujem, da o obeh možnostih še kako dobro premislite.

V zdravstveno-raziskovalnem inštitutu blizu San Francisca so s programom za izboljšanje bolezni srca in ožilja prišli do presenetljivih ugotovitev. Pri ljudeh, ki imajo  težave s srcem, so bile spremembe življenjskega sloga in prehranjevanja učinkovitejša metoda zdravljenja teh bolezni kot uporaba zdravil. V prvem letu se je njihovo zdravstveno stanje zelo izboljšalo, saj so se pri kar 82 % bolnikov odprle koronarne arterije, kar so pokazale tudi rentgenske slike srca (angiogram). To izboljšanje je bilo vidno brez uživanja zdravil ali drugih visokotehnoloških postopkov. Z leti pa se je stanje pri bolnikih le še izboljševalo.    

Dolgoletne slabe prehranjevalne navade nas lahko pripeljejo tako daleč, da so včasih zdravila žal nujno potrebna. Na žalost je zdravstveno stanje posameznika v takih primerih res že zelo slabo, zato ga tudi s hrano ni več mogoče izboljšati ali nadzorovati.


ZA KONEC


Vse več magičnih »diet« in neverjetno veliko število prehranskih dodatkov in zdravil obljublja same čudeže pri preoblikovanju telesa. Ljudje smo lahko včasih zelo naivna bitja in se z vso močjo oprimemo že najmanjšega upanja. Ker mislimo, da je to edina prava rešitev za nas, pogosto zaidemo na napačno pot ali spregledamo resnične vzroke svojih težav.
V centru Vitalno telo znamo prisluhniti vsakemu posamezniku. Tudi vam lahko pomagamo usvojiti bolj zdrav način prehranjevanja, ki ne bo le muha enodnevnica, ampak bo del vas ostal za vse življenje.

Zakaj se ne bi počutili izvrstno, energično, zapeljivo in uživali življenje ter slabim prehranskim navadam, ki pogosto vodijo v zdravstvene težave, slabo počutje in pomanjkanje energije, enkrat za vselej naredili konec? Odločite se za našo zelo uspešno Brezplačno analizo prehrane in skupaj bomo rešili vaše težave.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih