RizVN Login

KEMIKALIJE, KI VODIJO V DEBELOST


DNK

 

Izguba odvečne telesne teže je v veliki meri povezana z zmanjšanim kaloričnim vnosom ter gibanjem. A vendar je ta trditev daleč od resnice. Nova spoznanja opozarjajo na »nevidne igralce v ozadju«, ki imajo velik vpliv na debelost in presegajo klasične debate o kalorijah in gibanju. Skrb vzbujajoča so predvsem  nova odkritja o kemikalijah v hrani in okolju, ki vplivajo na naš hormonski sistem in posledično na prekomerno težo. Gre za endokrine motilce, torej snovi , ki posnemajo delovanje pravih hormonov.

Njihovo delovanje se odraža z motnjami regulatornega sistema, ki kontrolira tek in sicer:

•    s  povečanjem števila maščobnih celic,
•    z zmanjšano porabo kalorij,
•    z motnjami mehanizma, ki uravnava tek

Med najpogostejše hormonske motilce, ki se  pojavljajo v naši hrani, sodi visoko fruktozni koruzni sirup, ki povzroča inzulinsko rezistenco  ter moti učinkovitost leptina, hormona, ki je odgovoren za kontrolo teka, kar povzroči nenadzorovan vnos hrane, ki se zlahka kopiči v maščobnih oblogah. Tudi voda, ki jo pijemo, vsebuje kopico nevarnih snovi, med katerimi izstopa pesticid atrazin.

Njegovo delovanje se kaže v motnjah ščitnice, ki je odgovorna za učinkovit telesni metabolizem. V  sadju in zelenjavi so odkrili fungicid tributilin ,sredstvo za zatiranje gliv, ki dokazano stimulira tvorbo maščobnih celic. Večina plastenk za hrano in pijačo vsebuje organsko spoijino bisfenol -A(BPA), ki je znan motilec hormonskega sistema, saj se veže na receptorje, ki so namenjene sprejemu ženskega hormona estrogena. Pri moških tako vpliva na zmanjšanje testosterona ter obremenilno deluje na imunski sistem in ščitnico. Prisotnost ftalatov, ki jih uporabljajo v kozmetiki za izdelavo parfumov in lakov za nohte, se povezuje z izgubo mišične mase in upočasnjenim metabolizmom.

Da bi se izognili dejavnikom tveganja upoštevajte naslednje nasvete:

•    Izogibajte se mesa industrijske proizvodnje, ki z najverjetneje vsebuje hormone ali antibiotike in kupujte meso proste reje.
•    Uporabljajte plastenke, ki ne vsebujejo BPA.
•    Plastenk z vodo ne izpostavljajte visokim temperaturam.
•    Namesto hrane v pločevinkah izberite svežo ali zamrznjeno hrano.
•    Zavrzite umetne osvežilce zraka, namesto njih pa raje uporabite eterična olja.
•    Za nego kože uporabljajte naravno kozmetiko.

Zastrašujoče dejstvo je, da z napredkom v naše okolje in hrano vdirajo nevarne snovi, o katerih nimamo podatkov, kašno stopnjo tveganja predstavljajo za naše zdravje, torej o še sprejemljivih dozah za organizem. Poleg tega pa so določene snovi, ki imajo vpliv na spreminjanje genskega materiala, kot speča časovna bomba, saj je njihovo delovanje mogoče, identifikacija pa je zelo zahtevna.  

Naše zdravje ni le dobrina, ki nam je dana z življenjem. Je temelj uspešnega človeka, ki premaguje težave sodobnega sveta z zavestnim odnosom oziroma skrbjo za zdravje. To je še posebno pomembno zdaj, ko skuša kapital na račun večjega dobička neusmiljeno spodnesti te vrednote. Dobro premislite ali reklama, na kateri vas polni nasmeha prepričujejo v izdelek, resnično koristi vašemu zdravju.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih