RizVN Login

Osebni trener je prava rešitev

PALEC GOR1

Ponovno je prišlo leto na okoli. V novem letu si ljudje zadajo nove cilje, zaobljube … Pa kaj bi spet pisal o tem, kako si postaviti cilje in se jih pravilno lotiti. O tem sem v nekaterih od svojih prispevkov že pisal in več si lahko prebereš na tej povezavi.
Preoblikovati telo, biti zdravi, vitalni, se počutiti privlačno v svojem telesu, imeti polno življenjske energije je nekaj, kar si (vsaj potihem) želimo vsi, kajne?
Biti dovolj motivirani, da pridemo v formo in preoblikujemo telo ter dosežemo zgoraj naštete pozitivne lastnosti, je lahko precej težak proces. Mnogi se tega lotevate sami, kar je seveda zelo pohvalno. Sam si želim, da bi bilo takih, ki imajo voljo do tega, da iz sebe in zase naredijo nekaj dobrega, čim več. Mnogi samouki se pogosto kar naenkrat znajdejo pred zidom, preko katerega se ne morejo premakniti. Bolj ko želite splezati čez zid, več energije vlagate v to, cilj pa se vam vedno bolj oddaljuje. Trenerji temu rečemo plato. Postati fit je lahko precej težje, kot si to morda predstavljate.

Kako lahko kaj takega rečem?
S tem ne želim strašiti nikogar. V moj E-poštni predal prispe veliko sporočil ljudi, ki me zasipajo s tisoč in enim vprašanjem, zakaj, kako, kdaj, koliko tega in onega, kaj jesti, ali trenirati tako itd. Tu ni ne konca ne kraja. Vprašanj bo vedno veliko, saj je področje, ki ga zajema delo osebnega trenerja, izjemno široko in nekdo, ki se s tem ne ukvarja profesionalno, skorajda nemogoče najde odgovor na vsa vprašanja, ki se porajajo v glavi. Med vprašanji, ki se med pošto pogosto pojavlja, je tudi naslednje: »Kakšne so prednosti za nekoga, če se odloči za treniranje z osebnim trenerjem?« Ravno zaradi tega vprašanja sem se odločil, da napišem ta prispevek. Tako boste izvedeli, kaj vam lahko naložba v osebnega trenerja prinese in zakaj je to prava odločitev.
Naložba v osebnega trenerja se vam lahko obrestuje za dlje časa, če ne kar za celo življenje. Kakšne so nekatere prednosti, če trenirate z osebnim trenerjem in kako boste hitreje prišli do zastavljenih ciljev, pa vam bom predstavil v nadaljevanju. Tako bo odločitev o izbiri in naložbi v osebnega trenerja bolj na mestu.

 

MOTIVACIJA

Ljudje, ki se s fitnesom in vadbo soočajo prvič, pogosteje potrebujejo več spodbude in motivacije. Za učinkovit začetek je to zelo pomembno, saj je lahko telesna aktivnost, ki jo nekdo vključi v svoj življenjski ritem, nekaj popolnoma novega. Je neka sprememba in dobra navada, ki v najboljšem primeru postane stalnica. Kaj hitro se lahko marsikdo, ki je začetnik, hitro znajte na stari poti slabih in nezdravih navad. Osebni trener vas mora znati motivirati in voditi proti ciljem. Tako lahko z veliko verjetnostjo trdim, da bodo nove navade obstale za dlje časa, če ne kar za vedno.
Izkušen osebni trener bo natančno vedel, kdaj vas mora na treningu bodriti, motivirati s spodbudnimi besedami in tako vlivati moči. Iz vas bo znal iztisniti tiste zadnje atome moči za ponovitve, pri katerih bi sicer že obupali. Prav tako mora biti strog, če je to potrebno ali biti kot prijatelj, ki zna poslušati in vam priskočiti na pomoč, kadar je to potrebno.

 

VARNOST, PRAVILNI NAPOTKI IN IZOBRAZBA

Obstaja veliko načinov ter raznolikosti vadb in vaj. Mnogi, ki se šele soočajo s telesno aktivnostjo, pridejo na fitnes brez pravega znanja in prave ideje, kako trenirati. Začeti z neko vadbo, ki je za nekoga prevelik zalogaj, lahko vodi do resnejših poškodb. Prav tako je lahko vadba nezahtevna in ne prinese omembe vrednih rezultatov.
Varnost na treningu mora biti vedno na prvem mestu in za to mora poskrbeti osebni trener. Vaje na treningu morajo biti izvedene pravilno in s pravo tehniko. Prav tako je pomembno pravilno dihanje, oseba mora vedeti, katere mišice napenjati, kako sedeti ali stati. Pregled telesnega stanja (mobilnost, gibljivost, neravnovesja, poškodbe …) omogoča trenerju, da bo trening in uporaba rekvizitov ter naprav kar se da učinkovita. Zlasti pa je pomembno, da trener poskrbi, da se izognemo resnim fizičnim poškodbam in s tem povečamo učinek obiskovanja treningov. Treniranje pod nadzorom osebnega trenerja je lahko naložba za celo življenje, saj se naučite pravilne tehnike treniranja in lahko samostojno trenirate tudi po tem, ko se odločite trenirati sami. Sam imam na tem področju odlične izkušnje in rezultate. Mnogim sem na primer dal le nekaj konkretnih napotkov ali pa jim sestavil njihovim željam in potrebam prilagojen trening. Včasih je treba zelo malo, da je trening dober in varen, na koncu pa dobimo željene rezultate.

 

POTREBA PO SPREMEMBI

So tudi vaši treningi kdaj dolgočasni, monotoni in nezanimivi? Če je tako, potem treningi in vadba nikakor nista primerna in je nujno, da nekaj spremenite. Kaj takega se na treningih ne bi smelo pojavljati, kaj šele nas spremljati daljše časovno obdobje. Tudi dolgočasno in monotono življenje je težko, zato potrebujemo spremembe, nove dražljaje, da postane življenje spet kot nov izziv in novo doživetje. Prav tako mora biti tudi na treningih, kajti če se jih ne veselite, je treba ukrepati. Pogosto so le male spremembe v treningu tiste, ki lahko naredijo v nas velike premike ter nam dajo novo voljo in zagon za obiskovanje nadaljnjih treningov. Lahko pa je to čisto novo področje in način treniranja. Trener mora vedno poskrbeti, da bodo treningi posamezniku predstavljali izziv in bili zanimivi. Tako se boste na treninge vedno znova vračali s pravo mero zagnanosti in energije ter podirali osebne rekorde.  

 

KONSISTENCA OZ. REDNA VADBA

Z odločitvijo, da boste trenirali pod vodstvom osebnega trenerja, se do neke mere zavežete, da bodo treningi redni. Z redno vadbo ostanete na pravi poti doseganja vaših ciljev. Večina se odloči za vadbo z najboljšimi nameni doseči zastavljene cilje, a že po nekaj mesecih spoznajo, da je napredek k cilju neznaten. Razlog za to je lahko prav neredno obiskovanje treningov.
Vsak trener bo vesel, da kadar se oseba, ki se odloči trenirati z njim, to stori s pravo mero resnosti in treninge obiskuje redno. Ni lepšega občutka, ko se z neko redno vadbo dosegajo resnično zavidljivi rezultati. Nasmešek na obrazu zadovoljne stranke in rezultati, ki jih skupaj dosežeta, je eno najlepših plačil, ki ga osebni trener lahko prejme. Redno obiskovanje treningov pod vodstvom osebnega trenerja vam omogoča, da ostanete na pravi poti in z malimi zmagami vztrajno napredujete k ciljem.

 

PRILAGODLJIVOST

En trening in ena dieta sta primerna za vse vadeče. Trener tega ne sme delati, zato mora trening za vsakega posameznika sestaviti in prilagoditi tako, da ustreza njegovim zahtevam. Nekdo zelo uživa v eni vrsti vadbe, medtem ko mu druga vrsta vadbe sploh ne odgovarja. Prav tako nekdo uživa ob taki hrani, medtem ko mu nekaj drugega predstavlja problem. Trenerju morate torej zaupati svoje želje – tako glede treninga kot tudi prehrane. Skupaj bosta našla pravi kompromis. Seveda je vedno treba tudi nekaj odrekanja, saj že z zavestno odločitvijo, da nekaj storite zase, veste, da bo prišlo do sprememb in usvajanja novih navad. Trener naj bi te spremembe v celotni sistem vpeljal tako, da bodo za vas čim manj stresne. Tako bo želja po še večjih uspehih večja, motivacija pa na visokem nivoju.
Na to, kako bo trener osnoval trening, vplivajo številni dejavniki. Trening mora biti vedno sestavljen tako, da upošteva najšibkejši člen, ki se ga skozi proces vadbe potem počasi odpravlja.

Vsak trener ima neke značilnosti, ki ga ločijo od ostalih. Pri nekom izstopa nekaj, pri drugem pa nekaj popolnoma drugega. Vedno pa morate od trenerja dobiti del tega, kar sem zgoraj opisal oz. vse in celo več.

 

KONEC

Trenerja, ki v svojem delu uživa in ga opravlja s srcem, pravo mero energije in mu je predan, boste nekako začutili. Vse te lastnosti naredijo trenerja edinstvenega. Vsak trener ima svojevrsten pristop k delu in prav zato je dobro to tudi preveriti. Prvi sestanek oz. posvet je pomemben, saj tako dobite vpogled v način dela ter se sami prepričate o delu trenerja. Prav tako lahko izveste še o ostalih ugodnostih in prednostih, ki ste jih deležni. V trenerjevih očeh morate biti vi vedno na prvem mestu, to pa mora trener pokazati skozi proces sodelovanja. Sodelovanje s trenerjem bo tako v užitek, vi pa se boste tako s pravo mero motivacije vedno znova vračali na treninge, kjer se boste potili in vztrajno bližali svojim uspehom.  

Zavedam se, da naložba v osebnega trenerja ni dosegljiva vsem. Prav zato vsem, ki ste potrebni pomoči in želite storiti nekaj dobrega za svoje zdravje in počutje, pa ne veste, kako, nudim brezplačno svetovanje. Že leta zelo obiskano svetovanje je zelo uspešno, saj so mnogi z le nekaj moje pomoči prišli do bogatih informacij, ki so jim pomagale pri uresničevanju ciljev. Potrebuješ pomoč in svetovanje tudi ti? Zdaj veš, kje se skriva rešitev.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih