RizVN Login

Dobite vojno z odvečnimi kilogrami

odvecni kilogrami

Predpostavljam, da je nekdo dnevno obremenjen z normalnim stresom tako v službi, na delovnem mestu kot v zasebnem življenju. Prav tako naj tukaj ne bi šlo za presežke stresa oz. motnje zaradi uživanja komercialnih zdravil, ki lahko vplivajo na nemoteno delovanje telesa.

Prava ali neprava lakota!

Mogoče se vam bo zdelo to nekoliko smešno ali nenavadno, vendar mnogi jedo iz popolnoma drugačnih razlogov, kot je lakota. Dolgčas, depresije, žalost, utrujenost in podobni dejavniki so vse pogosteje glavni krivci za to, da po nepotrebnem segamo po hrani. V teh primerih služi hrana kot blažilec, uteha ali pobeg pred temi stanji. Če se kdaj ujamete v taki situaciji, se večkrat vprašajte »Sem resnično lačen?« in poskusite ugotoviti, kaj povzroča vašo željo po hrani.

Kako naj jem?

Pri izgubi odvečnih kilogramov je pomembno, katero hrano vnašamo v telo. Malo pobrskamo po spletu, preberemo članek, knjigo ali vprašamo za nasvet izkušenega trenerja. Plan, kaj jesti, se nam zdi zadovoljiv in tako se podamo na pot izgube odvečnih kilogramov. Preteče prvi mesec, preteče drugi mesec in napredka ni ali je zanemarljiv. Čeprav uživamo hrano, ki naj bi bila za nas kar najboljša izbira, je treba pri prehranjevanju upoštevati, na kakšen način hrano uživamo. Način uživanja hrane je prav tako dejavnik, ki vpliva na rezultate preoblikovanja telesa.
 
Številni nimajo dovolj časa za obrok, v usta dajo hrano, ki jo od 2- do 3-krat pregriznejo in poplaknejo s tekočino. Nekateri jedo med gledanjem televizije ali poslušanjem radijskega programa, katerega tema jih razburja. Pri tem so nestrpni, nemirni, stojijo ali hodijo.

Seveda pa obstajajo tudi ljudje, ki si za obrok vzamejo čas in hrano dobro prežvečijo. Usedejo se za mizo ter sami v miru ali v dobri družbi pojedo obrok. Za hrano si je treba vzeti čas in v njej uživati. Zato je pomembno, da uživate hrano, ki vam je okusna in vam tekne.

Kam spadaš ti?

Od tega, kako uživaš hrano, je odvisno tudi, kako učinkovito jo bo tvoje telo prebavilo in presnovilo. V prvem zgoraj opisanem primeru posameznik hitro nenadzorovano zaužije večjo količino slabo prežvečene hrane, ki otežuje prebavo. Telo signal sitosti pri takem načinu uživanju hrane dobi šele takrat, ko je to že prepozno.   
Stremite k temu, da se večkrat znajdete v drugem primeru.

Kako v enem tednu shujšati za 5 kilogramov
Čez noč izgubiti 3 kilograme
V 2 tednih izgubila 6 kilogramov

So vam taki naslovi v oglasih in tračih znani? Verjamem, da jih dobro poznate, vendar nikar jim ne nasedajte, saj gre le za igro z vašim umom. Nikar jim ne nasedajte, saj gre le za igro z vašim umom. Veliko ljudi slepo verjame tem obljubam, ki le trošijo naš denar, nas ničesar ne naučijo, navsezadnje pa nas naredijo še bolj zmešane in frustrirane.

Resnica pri teh oglasih je, da je to, kar na veliko oglašujejo, resnično. Ni težko izgubiti nekaj kilogramov v prvem tednu ali dveh. Številnim posameznikom, ki nimajo dovolj znanja na tem področju, pa so na ta način prikrita pomembna dejstva, kako dejansko priti do izjemnega končnega rezultata.

 


rdeca luc

Resnica pa je …

… da taki rezultati niso izjemni. Kadarkoli boste radikalno posegali v prehranjevanje in telesno aktivnost, bo to za telo pomenilo prižig rdeče luči. Taka nepremišljena dejanja pahnejo telo v stanje panike. Rezultat tega je hitra izguba telesne teže, ki pa jo tako opevani sanjski reklamni oglasi s pridom izrabljajo.
Ne obstajajo čudežni preparati, ki bi vam pomagali pri tako radikalnih dosežkih, bistvo vsega je način prehranjevanja.
Če ste do sedaj jedli nemogočo predelano hrano in pili gazirane pijače ter se zelo malo gibali, potem ne potrebujete obljub in čudežnih preparatov. Tega nikoli ne potrebujete! Odločitev za uspeh je v vas samih.

Vas prevelika teža spremlja že od malih nog?

Razmislite o tem, kako ste se prehranjevali v mladosti in med odraščanjem. Ste večinoma uživali hrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov (kruh, testenine, peciva, gazirane pijače, hitra prehrana …)? Potem je velika verjetnost, da se po takem vzorcu prehranjujete tudi zdaj. Težko je prekiniti vzorce, ki ste se jih naučili v otroštvu. Pogosto so lahko ti vzorci prepleteni tudi s čustveno platjo. Na obisku je treba jesti karkoli ti postrežejo, ker se ne spodobi zavrniti ponujene hrane. Mizo lahko zapustite šele takrat, ko je krožnik prazen. Neizpolnitev takih pogojev v mladosti lahko za vedno pusti pečat tudi na čustveni plati. Kamorkoli gremo, kjerkoli smo, nikoli ne znamo reči ne in vedno pospravimo vsebino na krožniku, ne glede na količino in vrsto hrane. Na žalost s takim načinom prehranjevanja slabo vplivate na kontrolo telesne teže in dolgoročno zdravje.

KONEC

Če želite spremeniti navade in preoblikovati telo, boste morali biti bolj odločni. Vem, da je to lahko težko. Pri tem zelo veliko šteje vaša pokončna drža, ki je okolica ne sme zamajati. Vaše mnenje denimo ni všeč prijatelju, saj sam lažje ne stori nič, vas pa ravno tako ne podpira in ves čas samo nerga. Ne zmenite se za to, bodite močni in vedite, da je to njegova težava.

Ne pozabite pa, da se je treba za dobre rezultate tudi spraviti v gibanje. Ko poskrbite za obe komponenti, želeni rezultati ne bodo izostali.

Seveda je lepo slišati, da vztrajnost slej ko prej prinese prave rezultate, vendar ni vedno tako. Vsem, ki bi radi naredili nekaj več za svoje zdravje, a ne vedo, kako se tega lotiti, nudim brezplačno svetovanje. Potrebuješ pomoč in svetovanje tudi ti? Zdaj veš, kje se skriva rešitev.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih