RizVN Login

Več maščobe, Več zdravja!

maslo

Kaj pa je z mano? Ne, nisem padel in se močno udaril v glavo, da zdaj pišem take naslove. Če me poznaš, veš, kakšen je moj način in pristop do dela. Nikoli ne zavajam z dvoumnim besedičenjem. Sem realist in ne obljubljam nemogočega. Res pa je, da lahko s trudom in disciplino dosežemo marsikaj v življenju. Naj pri tem končam, kajti vsakdo ima svoj/drugačen pogled in definicijo tega, kaj je uspeh.
Pri mojem delu s klienti ni v ospredju le treniranje in prehranjevanje. Z veseljem tudi tebi pokažem, kako se lotim svojega dela. Kako, izveš, če stopiš v kontakt z menoj oz. se prijaviš na moja vedno bolj obiskana brezplačna svetovanja.

 

Maščoba je nujna za zdrav in nemoten razvoj naših otrok!

 

Naj se dotaknem glavne tematike članka. V naslovu nisem pretiraval, saj je zelo resničen. Lahko bi mu rekel kar trditev, ki drži kot pribita in ki se konča z velikim klicajem na koncu.
Vedno znova me preseneča vpliv prehranskega marketinga, ki pušča negativne posledice na populaciji. Pogosteje ko vidimo neko reklamo za določeno živilo, večkrat se moramo vprašati, ali je res toliko dobro, da ga vnašamo v svoje telo. Nočem biti le še eden tistih, ki natolcujejo in ponavljajo že 100-krat povedano in slišano: da je sladkor slab za zdravje, da je pogosto kriv za hiperaktivnost otrok, da so izdelki z nizko vsebnostjo maščobe slabša izbira kot z višjo vsebnostjo maščobe, da so gazirane pijače slabe, da je ..., da so ... ,da ... Tukaj žal ni ne konca in ne kraja.

Na tebe bi rad vplival tako, da razmišljaš nekoliko drugače in se tega zelo dobro zavedaš.
Na vsakem telesu se nahaja določen delež maščobnih zalog. Vsakdo ima različno razporejeno maščobo po telesu, kar je odvisno od spola in hormonskega stanja.

 

Maščoba je nujna za absorbcijo vitaminov A, D, E, K!

 

Maščoba, ki je za naše zdravje najbolj škodljiva, ni tista, ki se nabira na telesu in jo lahko vidimo s prostim očesom. Seveda to ne pomeni, da je zamaščeno telo zdravo. Mnogo več negativnih posledic na zdravstveno stanje ima maščoba, ki nam ni vidna in se skriva znotraj telesa v predelu trebuha. 

Veliko ljudem, ki stopijo na tehtnico, ta pokaže zadovoljivo težo, morda se pogledajo v ogledalo in so videti popolnoma super ali celo dobivajo komplimente sovrstnikov itn. Ne vedo pa, da se največja bitka za obstoj zdravja bije znotraj telesa.

Maščoba okoli trebuha ima na naše zdravje najslabši vpliv. Poznamo podkožno maščobo, ki se nahaja pred sprednjimi trebušnimi mišicami in zato te ne morejo biti vidne, ker so prekrite s plastjo maščobe.
Druga maščoba je notranja (visceralna) maščoba, ki je ne vidimo in se nahaja pod trebušnimi mišicami med notranjimi organi in trupom. Za to maščobo je značilno, da povzroči videz tako imenovanega pivskega trebuha, ki je izraziteje izbočen naprej (videz napihnjenega trebuha).

Maščoba, ki se nabira na trebuhu, je bolj problematična od maščobe drugje po telesu. Maščoba, ki se nahaja znotraj, pa je najbolj problematična, saj ima največji vpliv na nastanek različnih bolezenskih stanj, znanih kot degenerativne bolezni sodobnega časa, med katere spadajo povišan sladkor in holesterol v krvi, krvni tlak, rakava obolenja, težave s spanjem, kapi, astma, alzheimerjeva bolezen, srčno žilne bolezni itn.
Zato je pri preoblikovanju telesa mnogo bolj pomembno napredek spremljati tako, da kontroliramo dogajanje okoli trebuha. To je v praksi videti tako, da merimo obseg trebuha. Zgolj nižja telesna teža, ki nam jo pokaže tehtnica, ne pove toliko o tem, ali se premikamo v pravi smeri izboljšanja zdravja in rezultatov.

 

Maščoba minimalno vpliva na porast inzulina v telesu!

 

Porast debelosti se iz leta v leto veča in je vse večji problem vseh, ki so telesno malo oz. nič aktivni in se prehranjujejo pretežno z živili in pijačami, bogatimi z ogljikovimi hidrati, zlasti fruktozo.

Kot osebni trener največji problem in trd oreh mnogih vidim v tem, da se precej preveč ukvarjajo z raznimi vadbenimi pripomočki, 1001 treningom in dieto. Zapravljajo vedno več energije, da najdejo tisto magično rešitev, ki jo obljubljajo za vsakim vogalom. Vedno manj oz. premalo energije pa posvečajo lastni motivaciji in zavedanju tveganj, ki jih maščoba v predelu trebuha lahko naredi. Tako je uspeh vedno bolj oddaljen in težje dosegljiv. A ravno v tem jaz vidim bistvo pravilnega in vseživljenjskega pristopa ter posledično zmanjšanja maščobe in bolj zdravega ter energičnega telesa.

Le kdo si ne želi uživati v trenutkih, dnevih in letih, ki ga še čakajo. Toliko lepega nas še čaka na življenjski poti. Ne smemo si dopustiti, da si za vedno uničujemo zdravje in razpoloženje. Naredite si življenje kar se da lepo in če verjamete ali ne, lahko to storite zgolj s primernejšim vnosom hrane in nekaj telesne aktivnosti. Sem osebni trener, a nisem popoln, živim življenje in tudi jaz kdaj pojem hrano, za katero bi bilo bolje, da je ne bi. Ne stremim k popolnosti, je pa res, da vsak dan poskušam uživati v trenutkih in tudi jaz imam kdaj pa kdaj kak čuden dan. Vselej pa se zavedam tega, da če ne bom v življenju počel stvari prav, bom kasneje to občutil v negativnem smislu tako ali drugače. To me nabija z energijo in mi daje motivacijo, da nikoli in nikdar ne obupam. Tako svoje znanje nadgrajujem in podajam naprej ter mnogim omogočim, da uresničijo svoje sanje. 

Včasih ko pišem članek, kar malo zaidem z glavne niti članka, kot se je to ravnokar zgodilo. :)

 

Maščoba nam povrne signal sitosti in uravnava apetit!

 

Naj se proti koncu vrnem na začetek. Več maščobe, več zdravja! S tem sem želel, da napnete sive celice in razmislite o tem. Zelo pomembno sporočilo tega članka je, da boste s povečanjem zdravih maščob na račun manj zaužitih ogljikovih hidratov bistveno pripomogli k boljšemu zdravju. Maščoba okoli trebuha povzroča notranja vnetja. Zelo dober primer ponavljajočih se notranjih vnetij je nastanek sladkorne bolezni tipa 2. 

Seveda zgolj z uživanjem maščobe ne boste rešili vseh problemov. Tako enostavno ne gre. Lahko pa tehtnico močno prevesite v prid sebi in zdravju oz. izboljšanju lastnega zdravstvenega stanja. Kjer v režimu prehranjevanja prevladujejo živila, ki imajo visok delež ogljikovih hidratov, se bodo notranja vnetja vršila naprej, prav tako pa se bo nabirala odvečna telesna teža. Če spadate v to kategorijo posameznikov, vam svetujem, da večji delež hrane z OH-ji zamenjate z zdravimi maščobami. Prav tako pazite, da ne zaužijete veliko omega 6 maščobnih kislin, ki lahko prav tako povzročajo notranja vnetja.
Pogosteje uživajte maščobe (dnevno), ki jih najdete v rumenjakih, maslu, avokadu, olivnem olju in olivah, izdelkih iz polnomastnega mleka (kozje, ovčje, kravje, bivolje), kokosovi maščobi, kokosovi kremi, polnomastnem kokosovem mleku, ribah (sardine, sardoni, divji losos, postrv), omega-3 maščobnih kislinah v obliki kapsul/tekočine, olju polenovke, mesu govedi in perutnine, ki se prosto pase.
Vem, da se mnogim vse to zdi neverjetno čudno in skregano z logiko, da pišem take reči. A v resnici so nam več desetletij prali možgane s tem, da je maščoba zlo in glavni krivec za porast debelosti in nastanek mnogih zdravstvenih nevšečnosti. Zato ker smo vse to slepo verjeli, smo v današnjem času priča gromozanskemu porastu degenerativnih bolezni po celem svetu.

 

 Maščoba nam daje dolgotrajno in enakomerno raven energije!

 

Za konec bi rad z vami delil odličen odgovor na vprašanje "Kaj je torej zdrava prehrana?", ki sem ga zasledil v intervjuju z raziskovalko prehrane Mojco Vozel.

<< Svoje možgane bi morali popolnoma resetirati, ker tisto, kar danes mislimo, da je zdrava prehrana, niti približno ne drži. Znanja, ki so jih imele predmoderne družbe, smo mi zavrgli, namesto da bi jih nadgradili. >>

Glede na to, da so obiski mojih brezplačnih svetovanj izredno obiskani, sem se odločil, da bom v našem vadbenem centru Osebni pristop začel organizirati interaktivne poučne seminarje za manjše skupine. Tematika seminarjev bo sproti določena glede na želje in potrebe udeležencev. Imaš morda že sedaj predlog za seminar? Piši mi na mail ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ) in morda bo prav tvoj predlog tema prvega seminarja.

 

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih