RizVN Login

Ozemljite se!

ozemljite se

V enem izmed zadnjih člankov sem pisal o tem, da se pogosto tuširam z mrzlo vodo. Nekaterim se morda zdi to početje odbito. Tako je v vsakdanjem življenju, da se marsikatere stvari in dejanja mnogim zdijo izven normalnih meja razmišljanja. Jaz zelo rad razmišljam drugače in preizkušam nove stvari, ki ugodno vplivajo na moje telo in zdravje. Današnji prispevek morda opisuje nekoliko neobičajne stvari, ki pa lahko izboljšajo naše zdravje. Ne samo, da se pozimi tuširam z mrzlo vodo, kako se sliši šele to, da se pozimi po travi sprehajam bos? Če te zanima več o tem in tudi ti rad-a preizkušaš vedno nove stvari v življenju, beri dalje in izveš več o ozemljevanju.
Prijatelj pride k meni na obisk in se začudi, ko me zagleda bosega sredi vrta. Malo zmeden me vpraša, če je z menoj vse uredu? »Saj boš zbolel, če boš takole bos hodil po travi.« Popolnoma sem razumel njegovo zaskrbljenost, saj je bil mesec december in zunaj mraz. Če bi se ista situacija zgodila v poletnih dneh, bi se vse skupaj zdelo normalno.

Kaj sem počel zunaj bos?

Hoja po zemlji ima na telo blagodejne učinke. Na idejo, da sem pričel po zemlji hodit bos, sem prišel po naključju. Večkrat sem že zasledil, da zemljina energija pozitivno deluje na telo, vendar temu nisem posvečal nobene pozornosti niti nisem tega nikoli poizkusil. Potem pa sem nekega dne zopet bral o ozemljitvi in zasledil povezavo do dokumentarnega filma z naslovom Grounded. Film prikazuje zgodbo o mestu na Aljaski. Zgodba ne bi bila nič posebnega, če ne bi govorila o tem kako se je zdravje prebivalcev izrazito izboljšalo po tem, ko so se ozemljevali. Film je pritegnil mojo pozornost in z zanimanjem sem si ogledal. Za zdravje, počutje in energijo vedno rad poskrbim na čim bolj naraven način. Narava je za to izjemno primerna saj nam ponuja neskončno možnosti, predvsem kot preventiva. Ljudje so že nekoč in tudi še danes hodijo bosi po zemlji in izkoriščajo njeno zdravilno energijo, ki ohranja njihovo telo bolj zdravo in polno energije.

Kako ozemljitev pomaga?

Površina zemlje oddaja magnetno frekvenco, ki je lahko v pomoč našemu cirkadianemu ritmu, hormonskemu ravnovesju in absorpciji negativno nabitih prostih elektronov, ki negativno delujejo na oksidacijo in stres v telesu. Ta frekvenca prav tako zelo ugodno deluje na zmajševanje vpliva električnega smoga na naše telo, ki ga povzroča uporaba naprav kot so računalnik, telefon, televizor.
Učinki delovanja so lahko izjemno hitri, saj naj bi se že po približno 20 do 40 minutah hoje po zemlji raven protivnetnih teles v krvi zvišala do 300 odstotkov.
Sončno energijo, žarke in njeno toploto izkoriščamo dnevno. Na telo ima izjemno pozitivne učinke. Kadar smo na soncu se počutimo odlično, saj nas pogreje in nam zagotavlja najboljši vir vitamina D. Tega se poslužujemo že od nekdaj in prav bi bilo, da bi se tudi večkrat bosi sprehodili po zemlji. Obutev nam onemogoča direkten stik telesa s podlago zemlje. Mnogi se tako nikoli ne dotaknejo zemlje z golimi podplati, rokami oz. koža nima stika z zemljino površino.
Stres in vnetna delovanja v telesu sta dva dejavnika, ki sta vzrok za nastanek veliko degenerativnih bolzenskih stanj v današnjem času. Ozemljitev je lahko zelo dobra pomoč pri tem, da se njun vpliv zmanjša. Seveda le ozemljitev ni rešitev za vse probleme, je pa korak bližje k temu, da se počutimo bolje in smo bolj zdravi.

Kako hoditi bos?ozemljitev

Bosi ne bomo hodili v službo. Ni potrebe po tako ekstremnem početju. Jaz se ozemljujem tako, da sem v toplejših letnih časih, kjer je le mogoče, bos. Lahko sem na primer na izletu in si sezujem čevlje ter noge spočijem na zemlji. Tudi opravila na vrtu, kot je recimo košnja trave, večinoma opravljam bos. Glede na to, da je trenutno zima in nekoliko nižje temperature, pa sem se pred kratkim ozemljil tako, da sem se usedel na teraso in bral knjigo, stopala pa so počivala na zemlji. Tako sem se imel čudovito, saj sem bil na soncu, bral zanimivo knjigo, se ozemljil in na obisk je prišel še sosedov maček.
Na tržišču med drugim obstajajo tudi pripomočki, ki nam omogočajo, da se ozemljimo, kot na primer obutev, zapestnice, spalne in druge podloge. Sam jih nisem nikoli uporabljal, zato ne morem dati mnenja o njihovi učinkovitosti. Zgodbe mnogih, ki sem jih zasledil, pa vsekakor govorijo v prid tem pripomočkom.
Vem, da si marsikdo ne bo vzel ali pa našel časa za to. Ne trdim, da je ozemljitev nujna in da brez nje ne moremo biti zdravi in se dobro počutiti. Kljub vsemu pa vam svetujem, da to poizkuste in se sami na lastni koži prepričate o pozitivnem delovanju ozemljevanja. Če si ne predstavljate da bi bosi hodili po zemlji, lahko ozemljevanje preizkusite s pomočjo katerega od pripomočkov za ozemljitev in delite svojo izkušnjo z nami.

KONEC

Naši predniki so že od nekdaj izkoriščali stik z zemljo za zdravljenje. Ozemljite se in opazili boste kako se bo izboljšala vaša kvaliteta spanja, splošno počutje in regeneracija ter kako pozitivno to vpliva tudi na vaše zdravje. Vse to lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Opisal sem vam le delček tega, kako nam lahko stik z zemljo pomaga. Vesel bom vsake povratne informacije o vaših izkušnjah z ozemljevanjem.

Ti je bil prispevek všeč ali pa imaš morda kakšno vprašanje? V komentarjih pod člankom me lahko vprašaš karkoli in/ali z nami deliš svojo izkušnjo.
Na posnetkih: osebni trener Boštjan Šifrer

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih