RizVN Login

Kaj pomeni (ne)zdrava prehrana?

ne zdrava prehrana

Premalo ljudi se zaveda, da je ravno naša prehrana tista, ki ima največji vpliv na počutje. Je tista, ki nam počutje lahko izboljša in po drugi strani poslabša, celo do te mere, da nam pomaga pozdraviti bolezni, ki veljajo za neozdravljive ali pa po drugi strani povzroči mnoge bolezni, ki vodijo lahko celo v smrt.

Ravno zato je zelo pomembno kakšno hrano uživamo, saj imamo danes trgovine polne živil, ki so neustrezna in celo škodljiva.
Pri izbiri prehrane je pomembno, da pozornost posvetimo trem makrohranilom – beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, in da upoštevamo delež le-teh. Poleg pomembnosti omenjenih makrohranil pa je pomembno, da je hrana, ki jo uživamo, čim bolj sveža in čim manj predelana, ne glede na to ali je rastlinskega ali živalskega izvora. Ravno to je razlog, da je kar 90% hrane, ki jo najdemo na policah v trgovinah, neustrezne. To sicer ne pomeni, da je ta hrana neužitna, vendar pa je do te mere spremenjen njen videz in vsebina, da so ji hranljive snovi, ki so bistvene za naše zdravje, odvzete.
Primer takšne prehrane so predhodno pripavljeni obroki, ki so že termično obdelani, po navodilih pa se jih samo še pogreje v mikrovalovni ali navadni pečici. Takšni obroki so žal v porastu, in ob hitrem tempu življenja vsakodnevno zamenjujejo doma pripravljene obroke iz svežih sestavin. Takšno hrano imenujemo tudi »junk food« in je razlog, da v modernih družbah prihaja celo do podhranjenosti, vse večje možnosti nastanka oz. poslabšanja bolezni.

Živila, ki se jim je priporočljivo čim bolj izogibati so: bela moka, namizni sladkor, fruktozni in koruzni sirup, pasterizirano in homogenizirano mleko in izdelki iz le-tega, predelana in hidrogenirana rastlinska olja, konzervirane jedi, dodatki jedem kot so barvila, polnila, konzervansi, gostila, itd., hrana, ki je predelana in vsebuje eno ali največkrat kar več teh živil.

Priporoča se nakupovanje na tržnicah, v bio trgovinah, pri mesarjih, manj pa seveda v supermarketih, kjer se nahaja večina takšne predelane hrane. Hrana tam mora biti čim manj pokvarljiva, privlačna na pogled, živih barv, prijetnih vonjav. Vse to je seveda posledica ogromne vsebnosti zgoraj naštetih problematičnih živil. Tako npr. sadni jogurt, ki ga najdemo na policah raznih supermarketov, najverjetneje ne vsebuje prav nič sadja, je pa narejen iz umetnih barvil, arom itd., ki mu dajo izgled in okus sadnega. Zdrava alternativa temu je nakup naravnega jogurta in svežega sezonskega sadja, ki ga nato dodamo jogurtu in s tem dobimo svež in zdrav obrok. Tudi pri sadju in zelenjavi moramo biti pozorni, zato je bolj zdravo, da le-to kupimo pri domačem proizvajalcu in da se odlčimo za nakup sezonske zelenjave in sadja.

Dejstvo je, da se predelani hrani v celoti ne moremo izogniti, lahko pa vplivamo na to, da jo uživamo v omejenih količinah, in jo tam, kjer je mogoče, nadomestimo s svežo, nepredelano, zdravo hrano. Če bomo vsaj nekoliko bolj pazljivi pri nakupu živil, nam bo telo zelo hvaležno, prav tako se bomo bolje počutili in bili bolj zdravi.

Photo by pexels.com

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih