RizVN Login

KUPUJTE IN UŽIVAJTE SVEŽO HRANO

Verjetno ste že slišali rek, »Si to kar ješ« in brez dvoma je še kako resničen.
Hrana je ena izmed zelo pomembnih komponent, ki ima lahko na naše zdravje in počutje zelo ugoden vpliv po drugi strani pa prav tako zelo slabega.
Hiter razvoj prehranske industrije sodobnega časa nas je pripeljal do neverjetno veliko možnosti nakupa različnih živil. Je to dobro ali ne ter katero hrano je najbolje kupovati in uživati pa bo tema današnjega članka.

Pri izbiri hrane, ki naj bi bila za naše telo zdrava moramo večjo pozornost posvetiti trem makro nutrientom (beljakovinam, maščobam in ogljikovim hidratom) in delež teh v posameznem živilu. Poleg omenjenih nutrientov, pa je zelo pomemben še en dejavnik in sicer kakšno hrano kupujemo. Kupljena hrana, če je le možno naj bi bila čim bolj sveža.
Hrana, ki jo izbiramo je lahko živalskega ali rastlinskega izvora in pri različnih tradicionalnih načinih zdravega prehranjevanja naj bi bila ta sveža ali zamrznjena in čim manj predelana.
Problem ponudbe in nakupa sodobne prehrane, je verjeli ali ne, da je več kot 90% živil, ki jih je moč kupiti na policah supermarketov neustrezna za uživanje.
Ne me sedaj narobe razumeti, to seveda ne pomeni, da je vse neužitno oz. nezdravo. V takem  primeru trgovine ne bi bile vsak dan polne obiskovalcev. Vendar pa je dobro, da veste, da imajo vsa ta živila spremenjen naravni videz in vsebino. To pomeni, da so tem živilom hranljive snovi, ki so za pravilno delovanje telesa bistvenega pomena bolj ali manj odvzeta oziroma so celo izničene.

sveza_hrana

Primer izbire take hrane so npr. predhodno pripravljeni obroki, ki jih je moč dobiti v vsaki trgovini. Ti obroku so že termično obdelani in vse kar je potrebno storiti je, da se jih ponovno segreje v mikrovalovni ali navadni pečici. Te obroke sem izpostavil zato, ker študije iz VB in ostalih industrijskih držav kažejo porast uporabe predhodno pripravljenih obrokov z bolj zdravimi doma pripravljenimi obroki.
»Junk food« imenujemo tisto hrano, ki telesu ne nudi nujno potrebnih hranljivih sestavin in telo po nepotrebnem obremenjuje.

Verjeli ali ne je zelo veliko hrane na trgovskih policah tako imenovani junk food. To pomeni, da so sestavine, ki neko živilo sestavljajo bolj ali manj predelana. Taka živila so šle skozi nek proces predelave s katerim se izgubijo bistvene hranilne vrednosti živila. V moderni dobi, pa ravno ta hrana prednjači v prehranskih navadah ljudi. Slabost prekomernega uživanja predelane hrane, lahko privede do nedohranjenosti in večje možnosti nastanka in poslabšanja bolezni (sladkorna, trigliceridi v krvi, povišan krvni tlak, osteoporoza,… idr.) in njihovega obvladovanja.

Živila, ki se jih je priporočljivo čim bolj izogibati so:
Bela moka, namizni sladkor, fruktozni in koruzni sirup, pasterizirano in homogenizirano mleko in njegovi izdelki, predelana in hidrogenirana rastlinska olja, konzervirane jedi, dodatki jedem (barvila, konzervansi, polnila) in hrana, ki je predelana in vsebuje eno ali največkrat kar več teh živil oz. dodatkov.

UMETNA HRANA

Obstaja precejšna razlika med živili, ki jih je moč kupiti pri mesarju, na tržnici, v bio trgovini in trgovinami, ki so običajno zelo veliki nakupovalni centri. V slednjih  se prodaja zelo veliko pred-pripravljene hrane in procesirane hrane. Dober namig, kadar obiščete tako trgovino je, da kupujete in se gibljete večinoma po obrobju trgovine, kjer se običajno nahajajo zelenjava, jajca, mlečni izdelki, meso in druga bolj sveža živila.
Procesirana hrana vsebuje mnogo dodatkov kot so barvila, zgoščevalci, … konzervansi in ti naredijo hrano skorajda nepokvarljivo, svežo in očem prijetno na pogled. Taka hrana je v večih primerih narejena iz zelo poceni in nehranljivih sestavin kot je bela moka, rafinirano olje in fruktozni sirup.

Problematika umetno narejene hrane pa tiči še drugje.

Ena izmed teh je toplotna obdelava živil. Toplotna obdelava je ena najpogosteje uporabljenih metod procesiranja, a pri tem se živilo že deloma pokvari in spremeni naravni videz. Ko tako živilo doma še drugič pogrejemo, pa mu s tem le še bolj škodimo in dodatno znižamo hranilno vrednost. Ta živila se pogosto prodajajo v pločevinkah.

Problematična so tudi različna umetna barvila in okusi, ki se jih dodaja živilom. Uporaba vseh možnih umetnih dodatkov, ki so največkrat skrivnost, je cenejša metoda kot, da bi sladkali in obarvali živila s pravimi naravnimi barvami in okusi. Zelo dober primer je npr. sadni jogurt.
V trgovini lahko kupite v lepem pisanem lončku že narejeni borovničev jogurt, v katerem ni sledi o borovnicah, le okus in barva sta temu podobna.
Lahko pa za spremembo pazite kaj zaužijete in poizkusite nekaj drugačnega, zdravega a prav tako dobrega okusa. V trgovini kupite naravni jogurt brez okusa in sveže borovnice. Vse skupaj zmešate, dodate po želji še cimet in dobili boste zdravo naravno sladico. Tako bo obarvana z naravno barvo in imela naravni okus.

jogurt


Na hitro pa bom izpostavil še problematiko nakupovanja hrane za katero mislimo, da je sveža.
Ko pridemo v trgovino pazljivo izbiramo sveža živila (sadje, zelenjavo, …). Vprašanje, ki se tukaj poraja pa je ali smo dejansko taka tudi kupili.
Preden pride neka sveže obrana zelenjava ali sadje na trgovinsko polico, lahko traja več dni do več tednov dolgo. To pa neizogibno pomeni, da se lahko hranilna vrednost živila precej zmanjša.
Temu se najlažje izognemo tako, da kupujemo živila direktno od domačih proizvajalcev. Pot in čas od pridelave, do polic v trgovini je tako bistveno krajša.
Tako je najbolj primerno kupovati sezonsko sadje in zelenjavo.

»ZDRAVA ŽIVILA«

Vsi poznamo napitke, jedi in ostala moderna živila, ki naj bi bila zelo zdrava saj ne vsebujejo nič ali skoraj nič maščobe.
Kadar stranki sestavljam prehranski plan in splošni del o prehranjevanju, pa v delu ko naštevam neprimeren izbor beljakovin napišem tudi reklamirana »zdrava« živila. Ravno tako oglaševana živila znajo zavesti kupce, zlasti tiste, ki ne vedo najbolje kaj je potrebno paziti pri nakupu.

Za primer bom zopet izpostavil nakup jogurta. Kupiti je moč veliko število zdravih, dietnih, »low sugar« ,… in podobnih jogurtov. Vsem je skupno, da vsebujejo zelo nizek delež maščob. Tak izdelek nam podzavestno pade v oči in ga smatramo za zdravega, a če bolje pogledamo sestavine, pa ugotovimo, da ima precej veliko vsebnost enostavnih ogljikovih hidratov. Nižji odstotek maščobe v izdelku ne zagotavlja, da je zdrav. Enostavni sladkorji in drugi umetni dodatki pa naredijo tak izdelek vse prej kot zdrav.  

Kot že mnogokrat rečeno je potrebno največ pozornosti posvečati izbiri živil s tako hranljivo vrednostjo, ki jo bo telo s pridom sprejelo in predelovalo. Med ta živila spadajo živila kot so meso, ribe, mlečni izdelki, jajca, sadje, zelenjava, zdrave maščobe, oreščki  ipd. In kar je pri vsem tem še kako pomembno je, hrana naj bo sveža.


KONEC

S tem člankom vas ne želim popolnoma odvračati od nakupa običajnih živil, ki nas z vso prelepo embalažo kar silijo, da jih kupimo. Tudi sam uživam tako hrano a v precej omejenih količinah.
Dobro se je zavedati, da uživanje predelane hrane telo po nepotrebnem obremenjuje. Tako ima lahko trenutni negativen vpliv na naše počutje, energijo,… na daljše obdobje pa se lahko poveča možnost obolenj za katero od novodobnih bolezni.   
Če boste vsaj malo bolj pazljivi pri nakupu in uživanju hrane in omejili vnos predelane hrane vam bo telo za to hvaležno, prav tako bo počutje boljše in verjeli ali ne lahko pozdravite marsikatero, že nastalo bolezensko stanje. Hrana lahko dela male čudeže, če se jo uživa pravilno, na zdrav način in z užitkom.


Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih