RizVN Login

Naj slabe razvade postanejo preteklost

smoki

Zdrava hrana naj bi predstavljala najmanj 80 % naših energijskih potreb. Tako si izoblikujemo zdrave prehranjevale navade, pa tudi želja po slabi in predelani, če hočete tudi »junk« hrani, je vse manjša.
Ko ste zares lačni, ima hrana najboljši okus, kajne? Predlagam vam, da se zdrave hrane vedno najeste do sitega in potem tudi okus slabe hrane ne bo več tako dober kot je bil prej. Na ta način zagotovo ne boste več tako zelo hrepeneli po slabi hrani.

Jeste v naglici ali kadar ste že prav sestradani?


Veliko zaposlenih ljudi se prehranjuje v naglici in si za obrok ne vzame časa. Navadno naredijo le nekaj ugrizov, hrano slabo prežvečijo in jo hitro pogoltnejo. Kadar smo v naglici, se nam pogosto zgodi, da hrane ne prežvečimo dobro in svoj obrok dobesedno pogoltnemo. Tako resda »prihranimo« kar nekaj časa in se hitro lahko spet vrnemo k delu, a tako tudi zelo obremenimo svoj želodec. Večji kot so kosi hrane, ki jo pogoltnemo, dlje časa in težje se bo hrana prebavljala. Kadar jemo v naglici, povečamo možnost, da se bomo prenajedli, saj v tako kratkem času ne občutimo sitosti. Ko možgani dobijo signal sitosti, smo navadno pojedli že veliko preveč. Če hrano pojemo na hitro, se ta slabo prebavlja, po obroku pa smo utrujeni, razdražljivi, muči nas glavobol, v želodcu pa nas prav neprijetno tišči. Hrana naj bi nam dala energijo in ne obratno, se vam ne zdi? Zato vam svetujem, da si naslednjič, ko boste hoteli tako na hitro nekaj pojesti, za obrok le vzemite nekaj minut in se mu v celoti posvetite. Tako boste tudi pri svojem delu bolj učinkoviti.


Prej sem omenil, da naj bi v zdravem prehranjevanju naravna in nepredelana hrana močno prevladovala. A v današnjem času se police živilskih trgovin na žalost prav šibijo pod nezdravimi živili. Če vašo prehrano sestavljajo večinoma nezdrava, predelana živila, potem želja po zdravi in naravni hrani postaja vedno manjša. Tako se le še bolj vrtimo v začaranem krogu slabih prehranjevalnih navad.

A nikar ne obupajte, vsak dan je lahko priložnost za nove začetke – tudi kar se tiče zdravega prehranjevanja.
Predlagam vam, da začnete pisati dnevnik prehranjevanja. Zapišite si svoje slabe navade ali razvade: vsak dan na primer pojeste 2 čokoladici, nekaj piškotov, hitro pripravljen obrok in plastenko gazirane pijače.
Nato se postopoma lotite izločanja slabih stvari iz jedilnika. Začnete lahko tako, da najprej iz jedilnika odstranite gazirano pijačo in jo zamenjajte s čajem, limonado ali vodo. Vztrajajte 2–3 tedne in želja po gaziranih pijačah se bo zagotovo zelo zmanjšala ali pa je sploh ne bo več. Tako ste eno slabo navado ali razvado spremenili v dobro navado. Enako se lotite tudi ostalih slabih navad/razvad. Lahko se lotite tudi dveh slabih navad naenkrat, vendar pazite, da se ne boste počutili preveč prikrajšane. Zagotavljam vam, da boste tako kazalček kmalu krepko prevesili v korist zdravih živil. Telo vam bo ves vložen trud poplačalo z več pozitivne življenjske energije,  moči, zdravjem in lepšim videzom.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih