RizVN Login

Ananas

ananas

 

Ananas je tropski sadež, ki izvira z obrežja reke Parane v Paragvaju. Po videzu je podoben borovemu storžu, zato tudi ime »pina« ali »pineapple«, kar v prevodu pomeni borov storž. Ananas je odkril Kolumb na pomorski odpravi leta 1492, ko je odkril Ameriko. Pripeljan v Španijo se je kmalu razširil na preostali svet.

Ananas je nizko rastoča rastlina, saj v višino praviloma ne zraste več kot en meter. Na sredini rastline vedno dozori le en sadež, ki zraste do višine 30 cm in tehta od 0,5 kg do 3 kg in več. Obrodi med marcem in junijem. Že sam videz ananasa je nekaj posebnega, ko pa ugriznemo v meso, občutimo izredno bogat sladko-kiselkast in nadvse osvežujoč okus.

Ananasovo meso je rumenkaste barve, zelo sočno in mesnato. Po sredini sadeža poteka vlaknasto steblo, ki služi kot podpora, na zunanji strani pa ima ananas lupino različnih barv. Razpon barve zrelega sadeža je od temno zelene, rumene in oranžne pa do rdečkaste. Lupina je na otip in videz groba, težka in luskasta.

 

HRANILNA VREDNOST (100g)
Energijska vrednost 209 kJ (50 kcal)
Beljakovine 0,5 g
Ogljikovi hidrati 12 g
 - od tega sladkorji 10 g
Maščoba 0 g
Prehranske vlaknine 1 g
Vitamin C 48mg (80% PDV)*

 *PDV – priporočen dnevni vnos

Koristi ananasa

Ananas je bogat z vitamini in minerali in je lahko dobro antioksidativno živilo. Zaradi visoke vsebnosti v vodi topnega vitamina C lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema.
Vsebuje tudi vitamin B1 (tiamin) in mineral mangan, ki sta potrebna za proizvodnjo celične energije. Sadež v sredici in steblu vsebuje veliko proteolitičnega bromelaina, kompleksne mešanice encimov z več koristmi na zdravje. Najbolj znana uporaba bromelaina je v obliki prehranskega dopolnila, ki lahko služi kot pomoč za učinkovitejšo razgradnjo beljakovin v črevesju in izboljšano prebavo. Študije kažejo, da ima bromelain v telesu tudi protivnetno delovanje ter da pomaga pri čezmernem strjevanju krvi. 

 

Izbira in nakup pravega ananasa

Ananas je lahko različnih velikosti, ki običajno ne vplivajo na kakovost in okus mesa. Vedno izberite sadež, ki na lupini nima modric, temnih pik in je brez mehkih delov. Da bo sadež kar se da okusen in svež, lahko pred nakupom storite še en trik – s prstom potrkate po njem. Iz ananasa mora priti top zvok, kar pomeni, da je ananas pravi za vašo košaro. V primeru, da zaslišite votel zvok, je zelo verjetno nezrel. Če po vsem tem še vedno niste popolnoma prepričani ali je sadež dobro zrel, lahko njegovo kakovost preverite še tako, da ga povonjate na dnu pri peclju. Če je ananas zrel, bo njegov vonj sladkasto dišeč.

 

Vemo, da so pesticidi nevarni za naše zdravje. Najbolj se jim izognete tako, da uživate organsko pridelano hrano, kar pa vedno ni mogoče. A naj vas potolažim, če se boste odločili za nakup ananasa, vedite, da spada med najmanj kontaminirane sadeže na svetu.

 

Uporaba svežega ananasa:

₋    pri pripravi peciv in marmelad
₋    kot sestavina osvežilnih sadnih solat ali napitkov
₋    odlično se poda k mesu
₋    narezanega na kolobarje lahko spečemo kar tako ali v testu

 

Morda niste vedeli:

₋    ananasa ne morete uporabljati pri izdelavi sadnih želejev, saj je zaradi encimske mešanice bromelaina strjevanje želeja nemogoče
₋    ko je ananas enkrat odtrgan, se njegovo zorenje ustavi
₋    vsako leto lahko zraste le en sadež
₋    ananas je lahko zrel, čeprav je njegova zunanjost še zelena

Leave your comments

0

People in this conversation

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih