RizVN Login

Omejite vnos belega »strupa«

sladkor

Naslov članka zveni precej strašljivo, kajneda? Vendar je tako napisan z namenom. Če ne veste kaj je beli »strup«, vam bo zagotovo postalo jasno če ga poimenujem beli sladkor.
Beli sladkor je vsem zelo dobro znan, saj se ga vsakodnevno porablja v večini gospodinjstev.

Kaj je sladkor?

Sladkor je lahko za nekatere prava zmešnjava za druge pa živilo, ki se ga je dobro v večji meri izogibati. Zmešnjava pravim zato, ker mnogi ne ločijo različnih vrst sladkorjev, ki pa so ne glede na vse le sladkorji, ki na mnogo načinov škodijo našemu zdravju. Sladkor, ki se največ uporablja v vsakodnevnem prehranjevanju, je sukroza. To je vsem dobro znani beli namizni sladkor, ki ga pridobivamo iz sladkorne pese in sladkornega trsja. Sukroza oz. namizni sladkor je disaharid, kar pomeni, da je sestavljena iz dveh enojnih sladkorjev (monosaharidov). Sukroza tako vsebuje dve obliki sladkorjev - fruktozo, ki se drugače imenuje tudi sadni sladkor in glukozo, ki jo imenujemo tudi krvni sladkor. V visoko fruktoznem koruznem sirupu in ostalih sladkorjih narejenih iz koruze pa sta glukoza in fruktoza ločena.

Oblik sladkorjev je veliko več kot sem jih omenil in ne bom na široko in dolgo pisal o tem. Namreč namen tega članka je, da vas ozavesti kako spretno so sladkorji skriti in zapakirani v izdelkih. Z dobrimi nameni, da bi kupili živila brez ali z nižjo vsebnostjo sladkorjev in se tako temu izognili nakupu skritih sladkorjev v živilih, pa temu ni vedno tako. Prav zaradi tega se mnogi ne zavedajo količine sladkorja, ki ga dnevno vnašajo v telo. Naredimo korak v smeri zmanjšanja vnosa sladkorja v telo tako, da zmanjšamo vnos bonbonov, peciv, sadja in ostalih sladkih prigrizkov. To je dobra poteza a s tem le del rešitve. Enostavni sladkorji se skrivajo skorajda povsod. Najdemo jih med drugim v jedeh, ki so pakirane v pločevinkah, kruhu, pripravljenih omakah, zamrznejih jedeh, sadju in zelenjavi, pijačah, hitri prehrani itn.

Kako se izogniti vnosu enostavnih sladkorjev?

Vem, da to vprašanje mnoge bega. Kako da ne, če pa je prehrambena industrija z marketinškimi potezami tako spretna in zna oz. poskuša slehernega kupca zavesti pri nakupu živil.

1. Berite deklaracije

Poglejmo v kakšnih oblikah je lahko sladkor skrit v živilih. To bomo najbolje vedeli tako, če bomo pazljivo prebrali deklaracijo kjer je zapisano, kaj živilo vsebuje.
Deklaracija o izdelku pove veliko in je namenjena potrošniku. Tako lahko sleherni kupec pred nakupom izve podatke, ki morajo biti po zakonu navedeni na izdelku. To so splošno označevanje (ime proizvoda, rok uporabnosti, seznam sestavin, itn.), označevanje prehranskih in zdravstvenih trditev in informacije o hranilni vrednosti.

Ko smo ravno pri sladkorju poglejmo kako je sladkor v živilih spretno skrit z naslednjimi imeni:

 • Maltodekstrin
 • Med
 • Dekstroza
 • Fruktoza
 • Glukoza
 • Saharoza
 • Maltoza
 • Galaktoza
 • Rižev sirup
 • Koruzni sirup
 • Trsni sladkor
 • Javorjev sirup
 • Koncentrati sadnih sokov in sadne kaše
 • Melasa


Dobro je vedeti, da živila, ki so na deklaraciji navedena na začetku, jih izbran izdelek vsebuje največ.

Če nikoli ne pogledate na deklaracijo izdelka si naslednjič vzemite malo več časa in preglejte kaj vaš izdelek vsebuje. Verjetno je razlog za takšno ravnanje in nakup določenega izdelka prepričanje, da gre za samoumevno dober izbor. Če ne preberete deklaracije v resnici ne boste nikoli vedeli kaj kupujete. Mnogi izdelki namreč obljubljajo marsikaj a temu ni slepo za verjeti.


2. Hrani ne dodajajte sladkorja

Preprosto in enostavno je to ena najboljših rešitev. Težko je čez noč prenehati uživati enostavne OH-je, saj je telo od njih do neke mere odvisno. Vsak korak in trud v tej smeri, da znižate vnos le-teh je velik PLUS. Seveda je to povezano tudi s prvo točko, sicer smo lahko zavedeni in nevede kupimo »mačka v žaklju«.


3. Ne nasedajte lažem o zdravem sladkorju

Sadni sladkor ali fruktoza je zdrava in odlično nadomestilo za navadni sladkor. Vam je to znano? Zdravstvene inštitucije in marketinške propagande pogosto priporočajo sadni sladkor za zdrav nadomestek navadnemu namiznemu sladkorju. Agavin sirup, javorjev sirup ter polno podobnih sirupov in ostalih sadnih sladkorjev je zelo slaba izbira za sladkanje. Čeprav direktno ne dvigujejo inzulina v krvi, tako kot to počne navadni sladkor, pa imajo zelo slab vpliv na različne mehanizme v telesu. Med drugim fruktoza naknadno povečuje raven trigliceridov v krvi, blokira metabolizem glukoze v jetrih in zavira sintezo glukoze v mišični glikogen. Ta začarani krog povzroči povišano izločanje inzulina iz trebušne slinavke in tako s časoma mišice postanejo inzulinsko manj dovzetne. Skratka uživanje fruktoze v daljšem časovnem obdobju lahko na posameznika deluje negativno v obliki povišanega krvnega tlaka, povišane ravni inzulina, inzulinsko rezistenco, nabiranjem odvečne telesne maščobe in nastankom srčno-žilnih obolenj.
Beli ali bolj zdrav rjavi sladkor? Ja to je dobra uganka! Še vedno me preseneča koliko ljudi izbira rjavi sladkor v dobri veri, da je ta pa boljši in manj škodljiv kot beli. Vendar resnici na ljubo je čisto vseeno katerega uživamo, oba dva sta namreč popolnoma enaka in imata enako negativen vpliv na telo. Najboljši nasvet, ki ga lahko dam v tem primeru in sem ga že zapisal v naslovu druge točke, se glasi: hrani ne dodajajte sladkorja oz. ga poizkusite omejiti in ne nasedajte prečudovitim marketinškim oglasom. Namesto fruktoze se raje posladkajte s svežim sezonskim sadjem, če pa je to jagodičevje pa še toliko bolje. Vendar bodite tudi pri uživanju sadja zmerni.

4. Smutiji so in!

Kakšnega imate najraje? Nabitega z vsem možnim sadjem? Na prvi pogled je videti zelo osvežilen a to nikakor ni primerna osvežitev za vaše telo. Tako velika doza sadnega sladkorja telo le dodatno obremeni in kot sem že omenil ni najbolje, da se to pogosto dogaja.
Ko se sprehajam po večjih trgovskih centrih in vidim kako za šalo prodajajo sadne smutije, se jasno vidi kako slabo je današnje prebivalstvo ozaveščeno o osnovnih navadah prehranjevanja. Sam bi z veseljem spil smuti, če bi imel možnost izbire sadja in zelenjave. Prednost pri izdelavi smutijev naj bo vedno na strani zelenjave, sadje pa naj se dodaja v manjši količini. Dober in osvežilen ter bolj zdrav smuti je lahko pripravljen iz sestavin kot je špinača, zelena solata, brokoli, avokado, kurkuma, blitva in poodbno, nato pa za še boljši okus dodamo malo sadja kot je na primer ½ jabolka ali banane, pest malin, borovnic ali jagod.


KONEC

Nekaj idej kako lahko spretno znižate vnos sladkorjev ste v tem prispevku zagotovo dobili. Metod in načinov je mnogo več a že samo z upoštevanjem zgornjih boste na dobri poti. Sledenje tem smernicam bo blagodejno vplivalo na vaše zdravje in prispevalo k preoblikovanju telesa in ravni energije.
Pa da ne bo pomote, ne želim vas napeljati k temu, da se morate na smrt izogibati sadnim smutijem, sadju in sladkorju. Tem živilom se poskusite raje večkrat izogniti kot ne in si za osvežitev privoščite kozarec hladne vode ali sveže pripravljeno limonado. S sladkorjem? To bi pa sedaj že lahko vedeli ali DA ali NE.
Kdaj si lahko vzamete tudi minutko časa in podrobneje pregledate deklaracijo kakega izdelka. Če tega niste vajeni boste mogoče ali celo po vsej verjetnosti spoznali, da so se v vaši nakupovalni košari prevečkrat znašli izdelki za katere ste bili prepričani, da so prava izbira.

Leave your comments

0
 • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

 • videli vse recepte
 • videli vse fit novičke
 • lahko komentirali prispevke
 • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih