RizVN Login

Je daljši rok uporabe boljša izbira?

cas uporabnosti

Stopim v trgovino in na oddelku z živili vidim, da je vsaj 90 % hrane pakirane v lepo embalažo, veliko hrane je že predpripravljene, v pločevinkah ... Vsa ta hrana je nastala z zelo jasnim namenom: Čim dlje ostati užitna. Rok uporabe živil je zelo dolg in številni ljudje to dojemajo kot nekaj pozitivnega. Če pogledamo z vidika praktičnosti, to popolnoma drži, z vidika zdravja pa je zgodba popolnoma drugačna. Kako je prišlo do tega, da je taka hrana preplavila skorajda ves svet, saj je predelava hrane stara šele približno 100 let.

Še nedolgo tega so imeli ljudje do hrane popolnoma drugačen odnos, kot ga imamo zdaj. Hrana je dosegljiva takoj, kar pomeni, da nam ni treba storiti skoraj nič in že imamo pred seboj želeni obrok. Težava večine obrokov, ki so pripravljeni hitro in s predelanimi živili, je, da so energijsko bogati, a hranilno osiromašeni. Hrana, ki je predelana, pregreta, vsebuje dodatke, polnila in tako ohrani lep videz in okus čim daljši čas, telesu pa ne nudi nobenih vitaminov, mineralov in encimov, poleg tega pa ga še precej obremeni. Večino take hrane telo ne more učinkovito razgraditi in uporabiti. Težava nastane že v želodcu, saj kislina ne more razgraditi tak velike količine »mrtve« hrane. Vse pogosteje se dogaja, da hrana iz želodca prehaja v tanko črevo nepredelana. Kadar pride do tega, lahko del te hrane zastaja v črevesju, saj je črevesje ne more učinkovito uporabiti. Tako začne hrana gniti in se nabirati v črevesju. Zaradi tega lahko pride do nastanka izredno neugodnih stanj v črevesju. Ta vedno pogostejši pojav v črevesju se imenuje prepustno črevo, vodi pa do nastanka obolenj in alergijskih stanj. Če nekdo leta in leta s svojim telesom ravna kot s smetmi, se bo to slej ko prej zarotilo proti njemu in mu povzročilo najrazličnejše nevšečnosti. Temu se težko izognejo tudi posamezniki z izjemno dobro in močno črevesno floro.

Zakaj daljši rok uporabe?

Masovna predelava hrane je v porastu in vse gre čez meje razumnega. Predelava hrane je prišla v ospredje med prvo svetovno vojno, ko je bilo treba vojakom zagotoviti velike količine hrane. Seveda se hrana med transportom ni smela pokvariti, zato živila v svoji naravni obliki in brez dodatkov, ki podaljšujejo življenjsko dobo, niso bila dobra izbira.
S predelavo živil se v hrani uničijo encimi. Znanstveniki so tako prišli do spoznanj, da bolj ko se uničijo encimi v hrani, daljši čas uporabe bo imela. Primer tega je mleko. Če kupite surovo mleko in ga pustite na kuhinjskem pultu, se bo skisalo že v roku enega dneva. Mleko, ki ga kupite v trgovini, in ima rok uporabe mesec ali dva, se ne bo skisalo tako hitro. Tako mleko zagotovo ni primerno za telo. To ne velja le za mleko, ampak za vsa živila, ki so industrijsko predelana. Težava je v tem, da taka hrana telesu ne nudi nobene vrednosti in je hranilno zelo osiromašeno, saj ne vsebuje vitaminov, mineralov in encimov.
V današnjih časih si številni ljudje težko predstavljajo, da bi uživali drugačno hrano, kot jo ponujajo velike verige trgovin. Za tako hrano je značilno, da:

  • je pakirana v privlačni embalaži;
  • ima dolg rok uporabe;
  • ima dodane vitamine, minerale, s čimer proizvajalec lažno zvišuje njeno hranilno vrednost;
  • je predpripravljena in jo je treba le pogreti;
  • vsebuje polnila, konzervanse; 

Bolj ko bomo sledili temu trendu prehranjevanja in uživanju take hrane, pogosteje bomo zbolevali in imeli zdravstvene težave. Velikim trgovinskim gigantom ni mar za naše zdravje, pomembna jim je skrb za čim večje zaslužke. Zato bomo zase vedno največ naredili s tem, da bomo v čim večji meri uživali sezonsko, svežo in doma pripravljeno hrano.
Hrana je lahko naš velik sovražnik, saj lahko z napačno izbiro živil počasi zastrupljamo svoje telo. Telo je zares neverjeten stroj, saj tudi tako mrtvo hrano preko normalnih procesov prebave in imunskega sistema razstruplja. A kot da taka hrana sama po sebi ne bi bila dovolj, se mora telo boriti še s kemikalijami, zdravili in stresnim življenjem. Sčasoma vse to za telo postane (pre)prevelik zalogaj, zato lahko odpove. Razvijejo se naravnost idealni pogoji za širjenje običajno nenevarnih organizmov. Začnejo se pojavljati različne težave, bolezni, alergije, slabo počutje, nizka raven energije in druge nevšečnosti.

V telo vnašamo veliko količino živil brez prave hranilne vrednosti. To je podobno, kot če bi v avto, ki ga poganja bencin, nalili dizelsko gorivo. Odločitev, kaj bomo storili in kakšno gorivo bomo vnašali v telo, je v naših rokah. Razmislite o svojih prehranjevalnih navadah, razvadah in načinu življenja. Kaj bi bilo dobro spremeniti, da bi bili bolj zdravi in uživali življenje? Že majhen korak je lahko dovolj za izboljšanje zdravja in počutja. Zavedajte se, da je zdravje vaše največje bogastvo. Žal je tako, da večina to ozavesti šele takrat, ko se pojavi bolezen.

Ti je bil prispevek všeč ali pa imaš morda kakšno vprašanje? V komentarjih pod člankom me lahko vprašaš karkoli in/ali z nami deliš svojo izkušnjo.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih