RizVN Login

(Ne)štetje kalorij?

kalorije

Večina zdravnikov se žal ne zaveda, da je izobraziti pacienta v tem, kakšno hrano naj uživa, in kakšna hranila zares potrebuje, veliko bolj pomembno, kot to, katero zdravilo je prejšnji teden prišlo na trg. Večine zdravil, operacij itd. ljudje sploh ne bi potrebovali, če bi imeli znanje o tem, kakšna hrana je primerna in zdrava za njih, in bi se tega dosledno držali. Kolikokrat smo že šli k zdravniku ali pa slišali zgodbe o pacientih, ki so zdravnika vprašali npr.:« kakšno prehrano pa naj uživam, sedaj ko imam raka, sladkorno,...?« In je zdravnik odvrnil:«jejte vse, tisto, kar vam paše. Ni pomembno, bolj pomembno je, da jemljete zdravila, ki sem vam jih predpisal.»

Ampak dejstvo je, da je dobro zdravje zgrajeno na temeljih dobre prehrane. In manj ko upoštevam to dejstvo bolj se oddaljujemo od dobrega zdravja.

Če pogledamo zadnjih 30 let, v katerih se je kar nekako prijelo načelo, da je vsaka kalorija enaka drugi, in da ni važno iz katere hrane kalorije pojemo, ampak KOLIKO kalorij pojemo, lahko hitro pridemo do ugotovitve, da se trend naraščanja prekomerne teže samo še povečuje. V resnici je štetje kalorij večinoma brezpredmetno. Kalorija, ki jo dobimo, ko pojemo npr. piškot, ne bo nikoli enaka kaloriji, ki jo dobimo po zaužitju jabolka. Takšno štetje kalorij nima smisla, saj že če primerjamo hranila in sitost, ki jo z neko vrsto hrane dobimo, ni enaka tisti, ki jo dobimo z drugo hrano. Človeško telo in prebavni sistem ne moremo prelisičiti saj natanko vedo kaj storiti z hrano, ki jo zaužijemo. Kadar zaužijemo polnovredno hrano jo bo telo porabilo za izgradnjo in rast, če pa zaužijemo hrano, ki je močno predelana pa jo bo telo uskladiščilo na zadnjico ali trebuh v obliki odvečne maščobe.

Štetje kalorij je tudi nekaj, česar se vsak človek slej ko prej naveliča, morda nekoliko shujša, a se potem, ko neha to početi, zopet nazaj zredi. Bistvo je v tem, da bomo s hrano, ki je za nas bolj zdrava in hranilna tudi bolj siti. Tako bomo imeli željo, da je zaužijemo manj, hkrati pa se bomo zares naučili kakšno hrano moramo jesti, in ne bomo le sledili neki nizkokalorični dieti, ki jo bomo čez 1 mesec opustili. Bistvo je poiskati rešitev na dolgi rok, spremembo, ki bo v našem življenju stalnica.
Glavni vzrok pridobivanja teže je pri večini torej napačna izbira prehrane in s tem slabša presnova inzulina, ne pa zaužitje preveč kalorij.
In še namig: kdorkoli vam svetuje, da morate za izgubo odvečne teže le pokuriti več kalorij kot jih zaužijete, raje dvakrat premislite če mu lahko zaupate svoje telo in zdravje.

Photo by pexels.com

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih