RizVN Login

BANANE

Vsi jih poznamo saj so priljubljen sadež vseh generacij. Ta članek je zanimiv, kajti ko ga boste prebrali boste verjetno na banane gledali na drugačen način kot do sedaj.

Banane vsebujejo 3 naravne sladkorje saharozo, fruktozo, glukozo in tudi vlaknine. Kombinacija tega pa nudi takojšen, nepretrgan in trajen dvig energije. Raziskave so dokazale, da samo dve zaužiti banani priskrbite dovolj energije za naporen 90 minutni trening. Nič čudnega, da so banane sadje št. ena v svetu športa, vendar pa energija, ki jo nudijo ni edina prednost. Pomagajo tudi pri premagovanju ali preventivi številnih bolezenskih stanj in zato so zelo pogosto priporočljivo živilo na jedilnem listu.

banana1

Sedaj pa si poglejmo katere prednosti oz. pozitivne lastnosti nam lahko banane nudijo.

DEPRESIJA: Veliko ljudi, ki imajo znake depresije se po zaužitju banane počutijo mnogo bolje. Do izboljšanja počutja pride zato, ker banana vsebuje vrsto beljakovine imenovano tryptophan, katero telo spremeni v seratonin znan po tem, da izboljša razpoloženje, vas relaksira in nasplošno vas naredi bojlše volje.

PMS: Pojejte banano in pozabite na tablete. Vitamin B6 regulira nivo glukoze v krvi, kar ima za posledico pozitiven vpliv na vašo razpoloženje.

ANEMIJA: Banane vebujejo velik delež železa in zato lahko stimulirajo produkcijo hemoglobina v krvi, kar pomaga pri anemiji oz. slabokrvnosti.

KRVNI PRITISK: Sadež ima zelo visok delež kalija in nizko vsebnost soli, kar ga naredi odličnega za zbijanje krvnega pritiska.

MOČ MOŽGANOV: V neki šoli so s študijo 200 študentov dokazali, da so jim banane, katere so zaužili za zajtrk, malico in kosilo skozi leto pomagali pri reševanju testov. Raziskave so pokazale, da zaužito sadje obogateno s kalijem pomaga pri učenju in naredi učence bolj zbrane.

ZAPRTJE: Z visoko vsebnostjo vlaken pripomorejo vzpostaviti normalno delovanje črvesja.

MAČEK (PO PITJU): Bananin mlečni napitek sladkan z medom naj bi bil eden najhitrejših načinov za zdravljenje mačka po prekrokani noči. Banana umiri želodec, med pa nadomesti izčrpane zaloge krvnega sladkorja, med tem ko mleko pomaga pri hidraciji in pomiritvi telesa.

ZGAGA: Banana rešuje oz. blaži probleme z zgago kajti ima naravni efekt nevtralizacije in tako zna biti za marsikoga resnično olajšanje.

PIKI KOMARJEV: Komar vas piči, kreme za pike pa ni v bližini. Nič hudega, poizkusite mesto pika podrgniti z notranjo stranjo bananinega olupka. Veliko ljudi je ugotovilo, da jim ta metoda uspešno pomaga pri zmanjšanju otekline in draženju kože.

RAZJEDE: Zaradi mehke in gladke teksture se banana uporablja kot dietna hrana v primerih črevesnih motenj in je edino surovo sadje, ki se ga lahko uživa, ne da bi imelo negativen vpliv pri kroničnih primerih. Ima ugoden vpliv na nevtralizacijo previsoke želodčne kisline in zmanjšuje draženje želodčne stene.
Kontrola temperature: Banano veliko kultur po svetu uporablja za nižanje telesne temperature in čustev v primerih nosečih žensk, katere pričakujejo otroka.

KAJENJE: Pri ljudeh, ki se odvajajo kajenja lahko uživanje banan celo pomaga. Zaradi vsebosti vitamina B6, B12 in minerala kalija in magnezija je odvajanje od nenadnega upada nikotina v telesu učinkovitejše, kot sicer.

STRES: Kalij je vitalen mineral, kateri pomaga pri normalnem bitju srca, pošilja kisik v možgane in regulira ravnotežje vode v telesu. V primeru stresa se bitje srca in metabolizem v telesu pospešita, s tem pa se zniža nivo kalija. Z zaužitjem banane, ki ima visoko vsebnost kalija pa se ta učinek to neke mere normalizira.

MOŽGANSKA KAP: Kratek izpis iz raziskav (The New England Journal of Medicine) pravi: »... da se z uživanjem banan pri vsakdanjem prehranjevanju možnost smrti zardi srčne kapi zmanjša tudi do 40%.«

JUTRANJA SLABOST: Z grižljaji banane med obroki ohranimo stabilen krvni sladkor in s tem se izognemo jutranjim slabostim.

Če banane primerjamo z jabolki, ki so zelo pogosti na jedilnikih imajo štirikrat več beljakovin, dvakrat več ogljikovih hidratov, trikrat več fosforja, petkrat več vitamina A in železa in dvakrat več ostalih vitaminov in mineralov.
Kot vidimo so banane resnično naravno zdravilo za mnoge zdravstvene težave in nevšečnosti, zato se jih lahko brez skrbi vključi v jedilnik.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih