RizVN Login

MOČ ŠPINAČE

Je zelena listnata zelenjava in eno od živil z največjo paleto hranil. Špinača je nabita z vitamini in je eno izmed najboljših virov vitamina K, ki je odločilen za izgradnjo močnih kosti, poleg magnezija in kalcija. Funkcija vitamina K je zasidranje molekul kalcija in ostalih mineralov v kosteh.
Ne smemo pa mimo dejstva, da je špinača eno najbolj alkalnih živil v kategoriji sadja in zelenjave. Mnogo današnjih modernih diet temelji na višjem vnosu beljakovin, ki povzročajo zakisanost telesa. Prav zaradi alkalnosti je zaželjeno, da se špinača uživa čim pogosteje, če je to le možno, kajti s tem znižujemo stopnjo zakisanosti v telesu.

Poleg naštetih lastnosti je špinača vir :

- A vitamina (varujejo sluznice, za zdravo kožo in dober vid)
- C vitamina (izboljšuje imunski sistem in hormone)
- B vitaminov (presnova ogljikovih hidratov, za dobre živce)
- Kalcija (zdrave kosti in zobe)
- Fosforja (pretvorba pridobljene energije v mišično delo, uravnavanje kislosti in bazičnosti)
- Železa (organe preko krvi oskrbuje s kisikom; zlasti mišice in možgane)
- Kalija (prenos živčnih impulzov na mišice, uravnava krvni tlak in srčni ritem)
- Fitokemikalij (zaviralen učinek na razvoj rakavih celic)
- Folatov (zdrav razvoj ploda)
- Quercetin (protivnetno delovanje)Špinača je dober vir kalcija in zaradi tega tudi dobra alternativa mlečnim izdekom, za ljudi, ki ne pijejo mleka.
Z raziskavami so ugotovili, da špinača vsebuje vaj 13 različnih sestavin imenovane flavonoidi, katerih lastnost je antioksidativnost in antikarcinogeno delovanje. Učinki slednjega so bila tako izrazita, da so raziskovalci ustvarili špinačine izvlečke, katere uporabljajo v kontroliranih študijah katere kažejo, da ti izvlečki upočasnujejo nastanek delitve rakavih celic v trebuhu in zmanjšujejo raka na koži.
Kartenoidi v špinači so dobri v boju proti raku na prostati in celo pomagajo preprečevati reprodukcijo rakavih celic.
Špinača je dober vir vitamina C in A katera sta vitalno pomembna antioksidanta in preprečujeta oksidacijo holesterola. V primeru oksidacije pa se le ta nabira na stene žil, kar lahko s časom privede do mašenja žil, srčnih napadov ali kapi.
Kot je že omenjeno je tudi dober vir folične kisline, ki zmanjšuje oz. vpliva na razgradnjo nevarne aminokislino v krvi imenovano homocistein, ta pa je nevarna za nastanek bolezni srca, možganske kapi in demence.

spinaca SPINACA_LISTI

Z vsebnostjo magnezija pomaga pri zniževanju visokega krvnega pritiska in ščiti pred srčnimi obolenji.
Zaradi vsebnosti železa je še posebej primerna pri ženskah v menstruaciji, zaradi katerega pride do pomanjkanja železa.
Dobre lastnosti špinače se še ne končajo. Vsebuje tudi lutein, to je kartenoid, ki znižuje riziko nastanka starostnih peg v očesih in jih tako ohranja zdarve. Za absorbcijo luteina je potrebna prisotnost maščobe in prav zaradi tega je lutein v jajčnih ruemenjakih tako učinkovit.
Špinača v solati z olivnim oljem obložena z trdo kuhanim jajcem je super kombinacija za zdrave oči.


ZAKLJUČEK:

Če bo uživanje špinače v vašem jedilniku dovolj pogosto, vsaj 3x na teden lahko znižate obolelost za rakom za kar 50%, kar so dokazali z študijo v avstralskem medicinskem inštitutu.
Seveda se je potrebno zavedati, da samo uživanje špinače ni dovolj, zato jo je potrebno kombinirati z ostalo zelenjavo in sadjem ter tako nuditi telesu potrebne vitamine in minerale. Špinača je ena najmanj kaloričnih živil, zato ni potrebe, da bi pazili koliko jo zaužijemo. Okusno jo lahko pripravite v solati, kot dušeno ali pasirano prilogo k glavnim jedem.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih