RizVN Login

Zdravo prehranjevanje v prazničnem času

vecerja

Pogosto se dogaja, da ljudje med prazniki jedo večje količine hrane kot v navadi in povrhu tega je v povprečju manj zdrava kot sicer. Potice, čokolade, razna peciva, mastno meso, in druga mastna ter predelana hrana in idr. pogosto oblegajo praznične mize na zabavah, kosilih, večerjah. Kadar se nič ne pazi na vnos vrste in količine hrane se v navadi po končanih praznikih ljudje ne počutijo ravno najbolje zaradi bodisi bolečin v trebuhu, problemov z želodčno kislino, povišanega krvnega pritiska, povišane telesne teže idr. Če vam ni vseeno in bi radi vsaj deloma ublažili naštete dejavnike potem boste v nadaljevanju tega članka dobili marsikatero uporabno informacijo, kako se odločati in pametneje izbirati med pripravo hrane in izbiro živil v prazničnih dneh.


NE STRADAJTE, UŽIVAJTE NORMALNE OBROKE


Če imate v planu se udeležiti novoletne zabave, kosila, večerje, pred tem ne stradajte ali spuščajte obrokov. So primeri, ko ljudje prav načrtno nič oz. zelo malo pojedo tisti dan, da pridejo na večerjo sestradani in nato pojedo veliko količine hrane, da končno potešijo lakoto. Namesto takega početja je mnogo bolj zdravo, da se čez uživa redne lahke obroke na osnovi zdravih kvalitetnih beljakovin, maščob in zelenjave. Tako na večerji ne boste popustili skušnjavi saj se boste mnogo lažje zmerno prehranjevali dalje.

Seveda se ob takih priložnostih uživa dobrote, ki ne spadajo ravno na listo zdravih živil, in nič ni narobe, če si daste nekoliko duška in uživate v vaših najljubših jedeh. Če imate v planu obiskati več dogodkov si lahko npr. dva izmed teh izberete in tam pojeste kar vam bo zares teknilo ne, da bi se ozirali na kvaliteto hrane. V takih primerih je zelo dobro, da se na preostale praznične dni prehranjujete zdravo tako na nabiranje odvečne teža ne bo problem.


DRUŽENJU DAJTE PREDNOST PRED HRANO


V prazničnih dneh kar ni konca povabil na večerje, kosila in zabave. Na takih dogodkih poizkusite posvetiti več pozornosti komunikaciji med družino, znanci, sodelavci, poslovnimi partnerji, …, namesto, da bi samo gledali in segali po bogato založenih mizah in pojedli kar največ hrane v kratkem času.


HRANO IN ŽIVILA IZBIRAJTE PAMETNO


Na raznoraznih slavnostnih prireditvah je navadno na razpolago obilica različne hrane in skoraj vedno se najde kak bolj primerna oz. zdrava jed. Če na takih prireditvah ne želite skreniti preveč iz smeri zdravega prehranjevanja vam svetujem, da si kot prvo najprej ogledale katera hrana je na razpolago in temu primerno izberete živila, ki kalorično niso zelo bogata. Vedno se najde kak malo manj masten kos mesa, kuhana ali surova zelenjava in sadje. Najprej dajte prednost tem jedem in nato če je sila si privoščite še kako greha vredno sladico, ki vam nikakor ne uide iz glave.


V tabeli 1 spodaj so v prvem stolpcu napisana živila, ki jim dajte prednost in naj se na jedilniku oz. krožniku pogosteje pojavljajo, v drugem pa so napisana živila, ki sem jim poizkušajte izogniti ali jih zaužiti v omejenih količinah.

 
DOBRA IZBIRA ŽIVIL SLABA IZBIRA ŽIVIL
Puran, piščanec proste reje Mastno svinjsko in goveje meso industrijsko pridelano
Govedina, svinjina, divjačina proste reje  Panirano oz. pohano meso
Ribe Peciva
Kuhan krompir in riž  ;Mlečne čokolade
Polnozrnati izdelki brez glutena Izdelki iz bele moke
Kuhana zelenjava Mastni in sladki solatni  prelivi
Sveže sadje in zelenjava Visoko kalorične alkoholne pijače
Solate Gazirane sladke pijače
Voda, čaj, pravi sadni sokovi

 

OMEJITE VNOS SLADKORJEV

Veliko nas je ljubiteljev sladkih razvad. Dobro je vedeti, da je slaba stran uživanja enostavnih ogljikovih hidratov (sladkorjev) ta, da nas po zaužitju naredijo še bolj željne take hrane. Največkrat je počutje po vnosu sladkorjev slabše, manj je energije, nastane občutek zabuhlosti.
Če sami pripravljate sladke dobrote, priporočam, da poizkusite zamenjati slabe oz. nezdrave sestavine z bolj zdravimi.
V tabeli 2 so napisana nekatera slaba živila za pripravo sladic in živila s katerimi ta živila lahko zamenjate in tako naredite bolj zdravo a prav tako greha vredno sladico. Več o pripravi zdravih dobrot si lahko ogledate na moji strani pod rubriko RECEPTI.

SLABA IZBIRA DOBRA IZBIRA
Bela moka Moka brez glutena
Rafinirana jedilna olja Kokosovo olje, olivno olje, rumenjaki
Margarina Surovo maslo, ghee, svinjska mast
Beli sladkor   Trsni sladkor, sladilo, sadje, med
Komercialni polnomastni mlečni izelki Manjmastni mlečni izdelki ali polnomastni domači izdelki
Navadna namizna sol Himalajska sol
Navadna mlečna čokolada Prava čokolada, kakav v prahuHRANO JEJTE POČASI

Za uživanje hrane si vzemite čas, grižljaji naj bodo majhni in vso hrano temeljito prežvečite. S tem boste preprečili, da bi se prekomerno najedali, ker možgani dobijo v približno 20 minutah od začetka presnove signal, da smo siti in takrat se želja po hrani precej zniža. Za mizo uživajte v hrani maksimalno a ostanite le tako dolgo, da pojeste svoj obrok ali se počutite site, seveda če okoliščine to dopuščajo. Drugače se lahko kaj hitro zgodi, da se začne po nekem času ponovno jesti.

ZAKJUČEK

Namen članka ni, da bi vas želel odvračati od uživanja prazničnih dobrot a če boste poizkusili upoštevati vsaj kateri del zgoraj napisanega v praksi, vam bo telo vsekakor hvaležno.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih