RizVN Login

TEKOČA HRANA ALI ŽIVILA

Kateri nam nudi boljše okrevanje ?!


Za kvalitetno prehranjevanje naj bi se v osnovi uživala nepredelana in čim bolj cela živila, vendar pa so tukaj izjeme, kadar planiramo prehranjevanje med ali po vadbi.
V takih primerih so lahko tekoči obroki veliko boljši v primerjavi z normalno hrano.
Pa si poglejmo razloge zakaj je taka izbira obrokov primernejša.


Tekoči obroki se v primerjavi s trdno hrano hitreje absorbirajo
V največji meri tekoči obroki temeljijo na hitro prebavljivih beljakovinah (whey koncentrat, whey izolat) in enostavnih ogljikovih hidratih (maltodextrin, dekstroza, glukoza), kar omogoča, da se veliko hitreje absorbirajo v telo kot normalna hrana.
Tekoči obrok po treningu se v celoti absorbira v največ 1 uri in tako mišicam v najbolj kritičnem času nudi najnujneša hranila, med tem ko normalna hrana v celoti nudi ta hranila mišicam šele v 2 – 3 urah.
Kritični čas po treningu je dolg 45min in temu pravimo tudi »metabolično okno«. V tem času so mišice najbolj dovzetne za absorbiranje najnujneših hranil.
Hitreje ko pridejo beljakovine in ogljikovi hidrati do mišic večje so možnosti za dobro okrevanje mišic po treningu. Rezultati raziskav so pokazale, da atleti, ki so zaužili obrok takoj po treningu okrevali hitreje kot atleti, ki so zaužili obrok 2 uri po treningu.


Tekoči obroki so okusni in lahko prebavljivi

Po intenzivnem treningu je težko pojesti normalen obrok, kar je razumljivo. Napor in stres med treningom ustvarita situacijo v kateri se želja po hrani oz. lakota zelo zmanjša. Obrok zaužit med ali po treningu je ključnega pomena, če želimo hitro regeneracijo mišic, rast mišic ali okrevanje po treningu. Tekoči obroki so najbolj primerni, dobra stran njih pa je, da so dobrega okusa, enostavni za uživanje, so zelo hranljivi in v danem trenutku nudijo vsa potrebna živila.

shakeRazmerja hranil v tekočem obroku je enostavno odmeriti
Specifična hranila zmešana v vodi nudijo v času po treningu maksimalno okrevanje. Glede na vrsto treniranja in cilje se beljakovine, ogljikovi hidrati in nekatere amino kisline odmerjajo po potrebi. V tem času se je najbolje izogibati uživanju maščob. Edini način, da zagotovimo vsa ta hranila v pravilnem razemerju je, da jih sami zmešamo v željenih količinah ali pa si priskrbimo že pripravljene mešanice, ki so na voljo v specializiranih trgovinah. Normalna hrana bi lahko v omenjenem času oskrbela telo s preveč ali pa premalo potrebnimi hranili.

Za optimalno okrevanje in regeneracijo je potreben vnos normalne hrane (kvalitetne beljakovine, zdrave maščobe in kompleksne ogljikove hidrate), okoli treningov oz. aktivnosti pa naj se le ta, če je možno zamenja s tekočo hrano.

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih