RizVN Login

FIT TELO # 1

trx-medicinka
S serijo prispevkov, ki bodo nastajali pod zgornjim naslovom, vam bom predstavil različne visoko intenzivne treninge. V vsakem prispevku vas bom opozoril na najpomembnejše stvari, ki jih morate upoštevati pri posameznem treningu, izpostavil pa bom tudi najpogostejše napake ter vam povedal, kako se jim izogniti. Prispevek bo vedno obogaten tudi z video posnetkom.

Visoko intenzivne treninge lahko naredimo v zaključni fazi treninga z utežmi. Primerni so predvsem za tiste, ki se trudite izgubiti odvečno telesno maščobo. Večina ljudi po treningu z utežmi namreč še vedno izvaja le dolgotrajno aerobno aktivnost. Zakaj ne bi bil vaš trening nekoliko bolj raznolik in dinamičen? Prav v tej seriji prispevkov vam bom nanizal kar nekaj odličnih idej za visoko intenzivni trening.
Poudarjam pa, da s količino in dolžino visoko intenzivnih treningov (kot s katerokoli drugo aktivnostjo) ni dobro pretiravati.
Več o tem pa si lahko preberete v mojem članku Intenzivnost treninga in hitra izguba maščobe – 1. del in 2. del.

Visoko intenzivni trening je lahko tudi odličen samostojni trening. Če imate na teden  tri treninge za moč, lahko na tako imenovane »proste dneve«, ko načrtujete le aerobno aktivnost, naredite intervalni trening. Prihranili boste kar nekaj svojega dragocenega časa, rezultati pa bodo odlični.  

V vsak trening bom vključil en ali dva vadbena pripomočka. Dobili boste čisto vse potrebne informacije za izvedbo treninga: hiter in enostaven opis treninga, opremo, ki jo potrebujete, čas treninga, število intervalov, dolžino odmora, število vaj.


Tokrat sem poskrbel za nekoliko daljši uvod. Zdaj pa kar preidimo k bistvu – predstavljam vam prvi visoko intenzivni trening.

Ubijalski trening s TRX-om in medicinko

 

V tokratnem treningu sem se odločil za uporabo dveh telovadnih pripomočkov, in sicer TRX-a in medicinske žoge. Oba pripomočka sta danes že skoraj nepogrešljiva oprema vsake telovadnice ali fitnesa, saj omogočata raznoliko vadbo.Osnovne informacije o treningu:

Oprema
TRX, medicinska žoga
Št. vaj
5
Način izvedbe
intervali 30s / 30s
Št. intervalov
3–5
Pavza med krogi
30–90s
Glavne mišice
noge, trebuh, hrbetDolžina intervalov je le priporočilo. Če ste bolje telesno pripravljeni in vam 30 s dela in 30 s pavze ne predstavlja dovolj velikega izziva, lahko dolžino intervalov poljubno prilagodite. In seveda obratno: Če je taka razporeditev intervalov za vas prenaporna, čas dela primerno skrajšajte oziroma podaljšajte čas počitka.Vrstni red vaj v treningu:

1. TRX smučarski poskoki
Pri vaji pazite, da je oprijem TRX ročk dovolj močan in podlaga tal nedrseča. Hrbet mora biti ves čas vzravnan.

2. Ruski obrat z medicinko
Pogled usmerjen naprej, brada dvignjena in ramena potisnjena nazaj.

3. TRX ozko veslanje z zasukom
V spodnjem položaju,  ko se spustite proti tlom mora biti telo togo. Ramena naj bodo ves čas potisnjena nazaj, prsni koš ven.

4. Upogib trupa s sunkom žoge
Pogled usmerjen proti stropu, brade ne potiskajte proti prsnemu košu. Spodnji dela hrbta naj bo tog.

5. TRX tek v klanec

Vam je bil trening všeč ali pa imate morda kako vprašanje? V komentarjih pod člankom nas lahko vprašate karkoli in/ali z nami delite svojo izkušnjo.

Na posnetkih: osebni trener Boštjan Šifrer
Posneto v Centru vadbe z osebnim pristopom Vitalno telo

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih