RizVN Login

KOLEBNICA – VAŠ OSEBNI TRENER

KOLEBNICA

 

Kako učinkovit in uporaben pripomoček pri treningu je lahko kolebnica, sem že pisal v članku Trening s kolebnico. V današnjem prispevku pa bo beseda tekla o tem, kako dober trener je lahko tudi kolebnica tudi. Da, prav ste slišali. Kolebnica nas lahko nauči marsikaj.

Skakanju s kolebnico lahko bolj strokovno rečemo tudi samoomejujoča vaja. Skakanje s kolebnico vas namreč prisili, da boste sčasoma in z nekaj vaje skakali pravilno. Slaba tehnika skakanja vam preprečuje opravljati vajo nemoteno, saj pri tem pogosto pride do zapletanja v kolebnico.
Veliko ljudi, ki se loteva skakanja s kolebnico, precej hitro obupa, saj se jim prepletanje in spotikanje obnjo ne zdi vredno truda. Vedite, da se vam bosta vztrajnost in trud pri tem zelo kmalu obrestovala.

Pri resnično slabi tehniki je skakanje s kolebnico nemogoče. Zelo pomembno pri tem je, da s slabo tehniko skakanja ne boste skakali še slabše kot že sicer. Prednost kolebnice je v tem, da s skakanjem ne morete okrepiti slabih vzorcev gibanja. Tako boste z nekaj vztrajnosti vedno skakali bolje in učinkoviteje.
Žal to ne velja za večino vaj, ki jih izvajamo v fitnesu ali na prostem. Za primer vzemimo tek – če začnemo teči s slabo tehniko, se tega navadno niti ne zavedamo. Sčasoma bo tehnika teka le še slabša, še posebej, če se teka lotevamo sami, torej brez nadzora ustrezno usposobljenega strokovnjaka.
Enako velja za vadbo v fitnesu. Če določeno vajo (npr. počep) delate narobe oziroma je vaša tehnika slaba, bodo vaše težave sčasoma le še večje in v najslabšem primeru se lahko resno poškodujete.
Skakanje s kolebnico lahko predstavlja del vašega ogrevanja ali glavnega dela treninga – tako boste poskrbeli za bolj kakovostno gibanje in držo telesa. Sliši se zelo preprosto, a pri skakanju s kolebnico še kako drži: Bolj preprosto kot je videti, bolj učinkovito je.

Če še nikoli niste skakali s kolebnico in niste telesno aktivni oziroma se te vrste gibanja lotevate prvič, potem vam svetujem, da si pred skakanjem nekoliko ogrejete vsaj gležnje. To storite tako, da se usedete na tla in z iztegnjenimi nogami s stopali naredite 10– 15 krožnih gibov v levo, nato pa še v desno stran. Potem pa stopalo še čim bolj iztegujte naprej in nazaj (ravno tako naredite 10– 15 ponovitev).  

Upam, da sem vas prepričal, zakaj skakanje s kolebnico tako dobro dopolnjuje vse vrste treningov. Verjamem, da je članek dovolj dober razlog za to, da boste s še večjim navdušenjem vključevali ta minimalistični pripomoček v svoj program treningov.

Na posnetkih: osebni trener Boštjan Šifrer
Slikano v Centru Osebni pristop


Vir:
Movement: Functional Movement Systems: Screening, Assessment, Corrective Strategies; Gray Cook; 2010

 

 

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih