RizVN Login

Upočasnite staranje možganov

mozgani

Staranje možganov je proces, mimo katerega ne moremo iti, saj tako kot ostale organe v telesu ta proces prizadene tudi njih. Kljub vsemu je prav, da se zavedamo, da lahko na proces staranja možganov v veliki meri vplivamo tudi sami. Ko se staramo sami, se starajo tudi naši možgani in postajajo manjši, s tem pa je povezana tudi izguba spomina ter vse ostale miselne funkcije.

Na upočasnitev procesa staranja lahko v veliki meri vplivamo tudi z redno telesno dejavnostjo. Ljudje, ki so telesno aktivni tudi v jeseni svojega življenja, imajo večje možgane v primerjavi s tistimi, ki so neaktivni.  
S telesno aktivnostjo lahko ohranjamo delovanje možganov, matične celice pa skozi življenje ohranjajo možgansko gostoto tkiva.
V študiji so raziskovalci skenirali možgane 55 osebam in pri tistih, ki so bili fizično najbolj sposobni (merjeno z največjim sprejemom kisika), so se pokazale velike prednosti v delovanju možganov, ki so povezane z učnimi in spominskimi funkcijami.

Naj poudarim, da ima telesna aktivnost (aerobna in anaerobna) izjemno preventivno delovanje na nastanek številnih bolezni (sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak itn.), s katerimi se sooča vedno več ljudi, ne glede na njihovo starost.  

Eden najbolj učinkovitih načinov, kako poskrbeti za optimalno zdravje in delovanje naših možganov, je zagotovo telesna dejavnost. Zapomnite si: nobena leta niso ovira in izgovor, da ne bi postali aktivni in s tem storili nekaj dobrega za zdravje in dobro počutje.  

Arhiv ostalih fit novičk

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih