RizVN Login

(Pre)hitri cilji

PREHITRI REZULTATI

V zadnjem času se pogosto srečujem s primeri, ko nekomu v doglednem času uspe shujšati, in nato, po dosegu zastavljene teže, prične zopet s starimi navadami in hitro je spet na začetku. Takšno ravnanje ponavlja nekaj letno in verjetno mi ni treba poudarjati, kako zelo škodljivo je to. Takšna nihanja v telesni teži, v prehranjevalnih navadah in tudi v navadah gibanja, so nevarna za naše telo. S tem ne dosežemo prav ničesar, razen da telo obremenimo, obremenimo ne le prebavila, srce, notranje organe, tudi kožo, ki se vsakih nekaj mesecev razteza in krči. Prav zagotovo pa takšno nihanje ni dobro niti za naše psihološko stanje.

Vse prevečkrat je hujšanje in doseg zastavljenje teže rezultat nekih radikalnih diet, ki pa človeku pomenijo odrekanje, in se jih seveda ne more držati na dolgi rok. Ko takšne diete opustimo, in ko zmanjšamo telesno aktivnost, se telo zelo hitro navadi oz. razvadi.
Ko tako čez nekaj mesecev na cesti srečam znanca, ki sem ga videl poleti, ko je izgledal zelo v formi, in ga zaradi na novo pridobljene teže skoraj ne prepoznam, me zelo razžalosti. Kaj storiti v takšnih primerih in zakaj pri veliko ljudeh prihaja do tega?

Najpomemnejše pri tem je, da si zastavimo cilje, ki ne bodo zahtevali rezultatov le na telesni ravni, ampak cilje, ki se jih bomo lotili predvsem celostno – naš cilj mora biti zastavljen tako, da bomo spremenili življenjske navade zato, da se bomo boljše počutili, da bomo bolj zdravi, in šele nato bomo kot bonus tudi boljše izgledali. Cilji morajo biti dolgoročni in ne takšni, ki se zgodijo čez noč. Prehranske navade in navade, ki zadevajo naše gibanje, morajo biti takšne, da nam bodo prinesle zdravo in dolgo življenje, in ne diete, ki se zgodijo iz danes na jutri. Prav zato gre v ta uvodni “načrt” hujšanja oz. spremembne sloga, nameniti največ premisleka in časa. Navade novega prehranjevanja in gibanja bomo seveda čez čas lahko tudi prilagodili, nikakor pa se ne bomo vrnili k starim navadam. Prav zato osebni trener lahko vodi osebe, ki imajo težave pri vzdrževanju svoje nove forme oz. navad in težave pri motivaciji, saj skupaj zastavita realne, dolgoročne načrte za svoje življenje.

Skrbeti za svojo formo, kondicijo, zdravje in počutje, je prav tako pomembno kot skrb za vsakodnevno higieno in moramo stremeti k temu, da nam to postane nekaj vsakdanjega in samoumevnega. Le tako bo zdravje, počutje in izgled, takšen, da bomo zadovoljni.
Se spomnite kako je, ko naredite par korakov in ste zadihani? Ko ugotovite, da ne zmorete preproste igre s svojim otrokom, ker ste po 3 minutah utrujeni in vas vse boli? Se spomnite kako imate vsakič, ko nekaj pojeste, razdražen prebavni sistem? To so opozorilni znaki, ki naj vas usmerijo na pravo pot in vam pomagajo vzdrževati pridobljenje cilje.

Z veseljem sem na voljo za brezplačno svetovanje vsakemu, ki si želi do svojega cilja, vsakemu, ki si želi pri tem podpore in prave usmeritve in vsakemu, ki morda potrebuje le malo zagona in še išče svojo motivacijo.

Photo by pexels.com

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih