RizVN Login

Delo, ki ga opravljamo, pomembno vpliva na naše zdravje

pisarnisko delo

O pričujoči tematiki, prav z vidika osebnega trenerja, se zelo malo ali skoraj nič ne govori. Dober osebni trener, ki gleda na zdravje in počutje celostno, mora zato obravnavati tudi druge vidike življenja, kot izključno to, koliko se gibamo in kaj jemo.
Naša služba oz. delo, ki ga opravljamo, pri večini ljudi zagotovo predstavlja večji del dneva in zato je to še kako pomembno. Pomembno je tako za naš fizični kot psihični obstoj. Ključno je v kakšnih položajih je naše telo večino dneva, v kakšnih prisilnih držah, pomembno je kako in koliko se med tem prehranjujemo, če sploh se, ali si vzamemo odmor za razgibanje in počitek, itd.

Današnji tempo le malokaterim ljudem dopušča, da bi si dnevne naloge organizirali čisto po svojih željah. Delo je za večino nujno že zaradi preživetja sebe in od nas odvisnih oseb. Žal je tudi veliko takšnih, ki svojega dela ne opravljajo z veseljem, in zato je še toliko bolj pomembno, da na delovnem mestu in tudi kasneje, poskrbimo zase. Kaj to pomeni?
Pomembno je že na začetku, da postavimo meje, preko katerih sami ne moremo iti – to za nekoga pomeni, da si izbori vsaj čas za malico ali 15 minut, da se malo razgiba.
Še toliko bolj želim poudariti, da če veste, da si med delovnim časom težko vzamete čas za hrano, je pomembno, kaj npr. jeste zjutraj, preden greste na delo. Hrana bogata z zdravimi maščobami in beljakovinami, nas bo nasitila za dolgo in nam dala potrebno energijo za čez dan. Tudi v primeru, da imamo čez dan samo 1 ali 2 obroka, naj bosta še toliko bolj bogata z zdravimi maščobami. Če bomo jedli ogljikove hidrate, bomo zelo hitro zopet lačni, krvni sladkor bo hitro zanihal, počutili se bomo izčrpane, naša koncentracija pa bo slabša.
Druga pomembna sestavina zdravega človeka je počitek.

Če si zaradi dela ne moremo/ne vzamemo več počitka, lahko privede do katastrofalnih posledic. Ko ne znamo več počivati, kmalu tudi delati ne znamo več dobro. Pomanjkanje počitka, spanca, časa za prostočasne dejavnosti, kmalu pripelje do dolgoročnih posledic na telo in psiho človeka. Če kdaj, potem smo zadnja leta, priča številnim izgorelostim, kolapsu dobrega počutja, ki sledi temu, da svojega telesa ne poslušamo. Ko nehamo poslušati svoje telo, ki nam vseskozi daje signale in alarme, da potrebuje regeneracijo in počitek (to ne velja samo za delo), potem slej ko prej pademo in se le stežka poberemo. Okrevanje po izgorelosti je zelo dolgotrajen in celosten proces, ki zadeva tako psihičen kot fizičen vidik. Zato ne morem dovolj poudariti, kako pomembno je, da slišimo svoje telo in ga predvsem tudi upoštevamo.

O razgibavanju med delovnim časom ali po njem, je bilo že ogromno napisanega, pa vendar. Morda na tem mestu velja omeniti, da je čas za gibanje med samim delovnim časom, zelo pomemben, in nemalokrat spregledan. Zdi se, da ni toliko problem v tem, da tega časa ne bi imeli, ampak v tem, da enostavno pozabimo nanj. Če služba dopušča, si morda v telefon nastavimo kar alarm, da vsako uro ali dve, za nekaj minut vstanemo, naredimo nekaj razteznih vaj, se malo sprehodimo, potelovadimo. Lahko se sprehodimo do stranišča, po stopnišču, gremo za nekaj minut na zrak, itd. S tem prekrvavimo telo, se »zbudimo«, smo bolj sveži. Prav tako velja obratno za poklice, kjer je veliko fizičnega dela. Takrat si vzamemo nekaj minut za fizični počitek, se usedemo, nadihamo, itd. V vsakem primeru, ne glede na naravo dela, je pomembno, da za nekaj malega časa preklopimo v počitek.
Najpomembnejši vidik, ki zadeva delo, pa je vprašanje zadovoljstva. S kakšnim veseljem opravljamo nekaj, kar leta in leta delamo skoraj vsak dan, tako zelo vpliva na naše počutje, telo, psiho, da se marsikdo tega niti ne zaveda. Če vsakodnevno le s težavo, s slabo voljo in počutjem odhajamo na delo in smo izpostavljeni nečemu, kar nam dobesedno povzroča le trpljenje, potem se bo to kaj hitro odražalo na nas. Ne bojte se tvegati, si želeti boljše in stopiti korak naprej k zadovoljstvu, ki se bo poznalo na vašem zdravju, bolj kot si mislite.

Z veseljem sem na voljo za brezplačno svetovanje vsakemu, ki si želi do svojega cilja, vsakemu, ki si želi pri tem podpore in prave usmeritve in vsakemu, ki morda potrebuje le malo zagona in še išče svojo motivacijo.

Photo by pexels.com

Leave your comments

0
  • No comments found

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih