RizVN Login

KAJA T.

Z Boštjanom sva se spoznala lani poleti na prijateljevi poroki. Ko sem izvedela, kaj počne po poklicu, je pogovor nanesel na moje zdravstvene težave. Kljub temu, da se človek za poroko kar se da lepo obleče, naliči in očedi, sem vedela, da sem videti precej slabotno. Bledolična, tankih skrepanih las, vidno podhranjena in slabokrvna. Zaupala sem mu, da se že leta borim z bolečinami v trebuhu, z driskami in dehidracijami ter pomanjkanjem železa. Pred slabimi 2 leti so mi zdravniki na kolonoskopiji postavili diagnozo in sicer kronova bolezen. Kronova bolezen je kronična vnetna bolezen črevesa, ki velja za neozdravljivo.

Boštjan me je najprej vprašal, kako se prehranjujem. Povedala sem mu, da jem zelo zdravo, kar vključuje veliko zelenjave in sadja, polnozrnatih žitaric – črni riž, polnozrnate testenine, tortilje iz polnozrnate moke, itd. Ob diagnozi sem dobila še knjižico s smernicami za zdravo prehanjevanje, ki vključuje veliko vlaknin, saj naj bi bilo ravno to tisto, kar mi bo omogočilo boljše počutje.
Kot mi je takoj pojasnil Boštjan, moja prehrana in prehrana iz knjižice, nista bila učinkoviti za nič drugega, kot za poslabšanje stanja in hiranje telesa v smilu absorbice pomembnih hranil.

Ko sva se tako na hitro “zadebatirala” mi je pojasnil, da ima za moje zdravje rešitev, in zmenila sva se, da sem kmalu po srečanju na poroki, prišla k njemu na posvet, sestavil mi je jedilnik in kar me je najbolj navdušilo že prvi dan, je bil njegov celostni pristop k življenju. Ne le k prehrani, tudi pristop do gibanja, vnašanja raznih kllučnih dodatkov k prehrani, do načina, kako se soočati s stresom in podobno.
Moram priznati, da sem imela največji izziv ravno pri sprejemanju novega načina prehrane. Težko sem sprejela, da tak način, kot sem ga poznala in kot ga pozna širša javnost, v resnici velja za škodljivega, kaj šele, da bi pozdravil nekoga, ki mu je že tako hudo načel zdravje. Težko mi je bilo sprejeti, da zelenjava in sadje ter žitarice in vlaknine, niso tiste, ki bodo pozdravile mojo prepustnost in vnetje črevesa. Ko sem se po nešteto vprašanjih in dvomih Boštjanovim navodilom in smernicam popolnoma prepustila, sva v mojo prehrano vnesla več živalske prehrane, predvsem pa mi je Boštjam razložil, da je tudi pri tem pomembno, kakšna je ta prehrana. Čim manj industrijska in predelana. Torej, za meso je pomembno, da je npr. govedina pašne reje, jajca proste reje, mlečni izdelki narejeni iz surovega mleka – npr. surovo maslo, surovo mleko, jogurt, kefir. Mlečni izdelki so za ljudi z vnetnimi črevesnimi boleznimi še posebej preblematični, vendar presenetljivo hitro sem ugotovila, da sploh ni bil problem v prisotnosti laktoze, temveč v predelavi teh izdelkov, in že zelo hitro se je izkazalo, da je moje telo popolnoma drugače in neproblematično reagiralo na surove mlečne izdelke. V svojo prehrano sem začela počasi in zelo postopoma vnašati več maščob. Boštjan mi je priporočil tudi kostno juho, ki je med drugih zaradi visoke vsebnosti kolagena eno najboljših domačih zdravil za celjenje črevesne stene. Šokirana sem bila, da je bilo moje stanje že po dveh tednih takšnega prehranjevanja tako boljše, da se nisem več neprestano počutila utrujene in napihnjene. Čeprav priznam, da mi je bilo na začetku res težko, saj sem si zelo želela da bi pojedla kakšne testenine ali kosmiče. Po drugi strani sem se zavedala, da sem res hudo bolna in da nobena dieta do sedaj ni pomagala. Nisem imela ničesar več za izgubiti, zato sem res zelo pridno sledila navodilom. Prvi teden prehranjevanja sem mela občutek, da se mi je driska še okrepila, Boštjan mi je povedal, da je to zato, ker sem v hrano vnesla več maščob in beljakovin, in da je to normalna rekacija, ki bo zelo kmalu minila. In res, že drugi teden je bilo veliko boljše. Tudi moja telesna teža, ki je šla na začetku v prvih 2 tednih še nekoliko navzdol, se je potem po mesecu dni normalizirala, in danes po 6 mesecih sem res videti zdrava, športna in predvsem se počutim zdravo.

O pomanjkanju železa ni več besed, in tudi zdravnica je bila zelo presenečena nad izvidi. Naj povem, da mi je Boštjan priporočil tudi prehranska dopolnila, ki so v mojem primeru bila nujno potrebna. Neskočno sem hvaležna, da mi je pot prekrižal nekdo s tako bogatim in predvsem drugačnim znanjem in mi s tem, lahko rečem, rešil življenje.

Kaja T., Ljubljana

 
Poglejte vsa mnenja strank

Obvestilo

 Vsi registrirani uporabniki boste:

  • videli vse recepte
  • videli vse fit novičke
  • lahko komentirali prispevke
  • lahko postavljali vprašanja in komentarje pri člankih in receptih

vt shop

E-novice

knjiga_dr_jaz

Vzemi življenje v svoje roke!


 

knjiga 100 odstotno fit medium

 

vt_book

Registrirajte se in prejmite
BREZPLAČEN izvod knjige.

Da, dovolim uporabo piškotkov, saj bo s tem prikaz spletne strani zanesljivejši. Več o piškotkih